Prokuratura Regionalna w Warszawie ws. publikacji na portalu wyborcza.pl (komunikat)

28.03.2019, 13:54aktualizacja: 28.03.2019, 13:54

- Prokuratura Regionalna w Warszawie:

Prokuratura Regionalna w Warszawie oświadcza, że opublikowany dziś (28 marca 2019 r.) na portalu wyborcza.pl artykuł „Kafka w państwie PiS: prokuratura wzięła 108 mln poręczenia majątkowego, a Osiecki nadal siedzi” zawiera manipulacje i nieprawdziwe informacje.

Manipulacją jest stwierdzenie, że "prokuratura wzięła 108 mln poręczenia majątkowego, a Osiecki nadal siedzi”. W rzeczywistości o ponownym zastosowaniu tymczasowego aresztu zdecydował Sąd Apelacyjny, który stwierdził, że zachodzi wysokie prawdopodobieństwo popełnienia przez Piotra O. zarzuconych mu przestępstw. Sąd Apelacyjny po odwołaniu prokuratury uznał, że poręczenie majątkowe jest niewystarczające dla zabezpieczenia prawidłowego toku śledztwa. Prokuratura chce weksle zwrócić obrońcom oskarżonego, jednak ci nie odpowiadają na prokuratorskie pisma.

Piotrowi O. prokuratura zarzuca popełnienie przestępstw polegających na wyrządzeniu szkody majątkowej w wielkich rozmiarach spółce GetBack, w kwocie ponad 165 mln zł oraz oszustw przy sprzedaży obligacji tej spółki na kwotę ponad 89 mln zł, na szkodę 398 osób.

Wobec podejrzanego od 1 września 2018 r. było stosowane tymczasowe aresztowanie. W związku z koniecznością przedłużenia tego środka prokurator skierował wniosek do Sądu Okręgowego w Warszawie, który to Sąd orzekł, że wystarczające będzie zastosowanie poręczenia majątkowego w postaci weksli na kwotę 108 mln zł.

Prokurator konsekwentnie kwestionował możliwość skutecznego dochodzenia roszczeń z tych weksli. Uznał, że weksle te nie stanowią efektywnej formy poręczenia majątkowego, bowiem Sąd, orzekając o poręczeniu, nie sprawdził, czy osoby poręczające mają wystarczające środki na pokrycie tych weksli. Dlatego decyzja ta została przez prokuratora zaskarżona, a jego stanowisko zostało w pełni podzielone przez Sąd Apelacyjny w Warszawie 21 stycznia 2019 r.

W postanowieniu, na mocy którego Piotr. O przebywa w areszcie, Sąd Apelacyjny stwierdził, że poręczenie majątkowe jest niewystarczające dla zabezpieczenia prawidłowego toku śledztwa. Uznał też, że zachodzi wysokie prawdopodobieństwo popełnienia przez Piotra O. zarzuconych mu przestępstw.

Prawidłowość, zasadność i konieczność zastosowania tymczasowego aresztowania wobec Piotra O. została potwierdzona przez ten sam Sąd Apelacyjny w składzie trzech sędziów.

Piotr O. został ponownie zatrzymany przez funkcjonariuszy Centralnego Biura Korupcyjnego na mocy postanowienia Sądu Apelacyjnego w dniu 22 stycznia 2019 r. Od razu Prokuratura podjęła działania służące zwróceniu przedmiotu poręczenia w formie weksli in blanco na kwotę 108 mln zł. Do obrońców podejrzanego wysłano pisma 30 stycznia 2019 r. celem wskazania przez nich dogodnego terminu dla odbioru z Prokuratury weksli. Pisma te pozostały jednak bez odpowiedzi. Prokuratura wyznaczyła więc kolejny termin odbioru weksli na 1 kwietnia 2019 r. przez poręczyciela, którym jest jeden z obrońców podejrzanego.

Zwracamy się do Państwa dziennikarzy o niepowielanie nieprawdziwych informacji zawartych w artykule.

kom/ emi/

Data publikacji 28.03.2019, 13:54