Bank Światowy: dynamika PKB Polski w 2019 r. wyniesie 4 proc.

05.04.2019, 12:20aktualizacja: 05.04.2019, 12:20

W 2019 r. wzrost PKB Polski wyniesie 4,0 proc., w 2020 r. 3,6 procent, a w 2021 r. spowolni do 3,3 procent - przewiduje Bank Światowy.

"Prognozy na rok 2019, jak i na lata 2020-2021 są zgodne z tymi, które Bank opublikował w styczniu bieżącego roku" - napisano w komunikacie BŚ.

"Bank Światowy oczekuje, że w 2020 r. wzrost PKB wyniesie 3,6 procent, a w 2021 r. spowolni do 3,3 procent. Prognozy na rok 2019 jak i na lata 2020-2021 są zgodne z tymi, które Bank opublikował w styczniu bieżącego roku" - czytamy w piątkowym komunikacie.

Spodziewane spowolnienie w Polsce jest wynikiem osłabiającej się koniunktury na świecie oraz w strefie euro, która jest największym partnerem handlowym Polski - napisano.

W ocenie ekonomistów banku, wzrost gospodarczy w strefie euro spowolni w 2019 r. do 1,6 procent z 1,8 procent w roku ubiegłym, by w latach 2020-21 osiągnąć średnie tempo 1,4 procent.

"Ten wciąż szybki na tle Europy wzrost będzie możliwy dzięki silnej konsumpcji prywatnej oraz inwestycjom, którym pomagają niskie stopy procentowe oraz dostępność środków europejskich - tak wynika z opublikowanego w piątek regionalnego raportu Banku Światowego na temat sytuacji gospodarczej w Europie i Azji Środkowej. Z drugiej strony, dynamikę polskiej gospodarki obniżać będzie spowolnienie na świecie, w tym także w strefie euro, oraz pogłębiające się trudności ze znalezieniem pracowników" - napisano w komunikacie BŚ. (PAP)

je/ amac/

Data publikacji 05.04.2019, 12:20