UOKiK: Jubileuszowa XV Wielkopolska Olimpiada Wiedzy Konsumenckiej (komunikat)

09.04.2019, 11:59aktualizacja: 09.04.2019, 11:59

- UOKiK informuje:

Rękojmia, kredyt konsumencki, postępowania polubowne – z takimi tematami zmierzą się finaliści XV Wielkopolskiej Olimpiady Wiedzy Konsumenckiej.

Już w czwartek 48 uczniów z wielkopolskich szkół ponadpodstawowych zawalczy o zwycięstwo.

Zapraszamy media na uroczystość wręczenia nagród – 11 kwietnia o godz. 14.30 w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.

Już w czwartek odbędzie się finał Wielkopolskiej Olimpiady Wiedzy Konsumenckiej im. Elżbiety Połczyńskiej, wieloletniej prezes poznańskiego oddziału Federacji Konsumentów. Wydarzenie organizowane jest po raz 15. W tym dniu 48 uczniów wielkopolskich szkół ponadpodstawowych sprawdzi swoją znajomość prawa konsumenckiego. Patronat nad konkursem sprawują Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

W tym roku w eliminacjach wzięło udział ponad 400 uczniów szkół ponadpodstawowych z 16 powiatów województwa wielkopolskiego. Aby dostać się do finału, musieli rozwiązać test ze znajomości prawa konsumenckiego. Pytania dotyczyły takich zagadnień jak zasady składania reklamacji, gwarancje, umowy zawierane z biurem podróży czy przez internet. Do finału awansowało 48 uczniów i to oni już w czwartek będą rywalizować o tytuły laureatów.

Sprawdź, czy poradziłbyś sobie z pytaniami, na które odpowiadali uczestnicy olimpiady. Oto przykłady:

1. Krystian – student prawa otrzymał pocztą od przedsiębiorcy "Twój warsztat" zestaw narzędzi, których nie zamawiał. W tej sytuacji Krystian:

a) nie ma żadnych zobowiązań z tego tytułu

b) ma obowiązek odesłać towar do przedsiębiorcy w terminie 14 dni na swój koszt

c) ma obowiązek umożliwić przedsiębiorcy odbiór towaru

d) ma obowiązek odesłać towar do przedsiębiorcy w terminie 14 dni na koszt przedsiębiorcy

2. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny względem kupującego - konsumenta, jeżeli:

a) rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej

b) rzecz sprzedana jest obciążona prawem osoby trzeciej

c) ograniczenie w korzystaniu lub rozporządzaniu rzeczą wynika z decyzji lub orzeczenia właściwego organu

d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa

10 najlepszych laureatów zdobędzie cenne nagrody, a pierwsza trójka także medale. Natomiast rzecznik konsumentów najlepszego powiatu w klasyfikacji drużynowej otrzyma puchar Prezesa UOKiK.

O Olimpiadzie

Organizatorami Wielkopolskiej Olimpiady Wiedzy Konsumenckiej są: Delegatura UOKiK w Poznaniu, samorząd województwa wielkopolskiego, poznański oddział Federacji Konsumentów, Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej, powiatowi i miejscy rzecznicy konsumentów oraz powiaty województwa wielkopolskiego. Sponsorem Olimpiady jest również Rzecznik Finansowy oraz Fundacja Edukacji Ubezpieczeniowej.

Finał rozpocznie się 11 kwietnia o godz. 10 w sali sesyjnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego (al. Niepodległości 34, Poznań). Zapraszamy dziennikarzy na uroczystość wręczenia nagród, która odbędzie się w tym samym miejscu o godz. 14.30.

Poprawne odpowiedzi: 1a, 2d

kom/ dma/