FIRMA OPONIARSKA DĘBICA SA (9/2019) Powołanie Członka Rady Nadzorczej oraz wybór członka Komitetu Audytu

23.04.2019, 15:33aktualizacja: 23.04.2019, 15:33

Raport bieżący 9/2019

Zarząd Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 23 kwietnia 2019 r. Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwały o:

- powołaniu do składu Rady Nadzorczej Pana Lourensa Roetsa, na podstawie § 14 ust. 4 Statutu Spółki oraz § 3 ust. 4 Regulaminu Rady Nadzorczej;

- wyborze Pana Lourensa Roetsa na członka Komitetu Audytu Rady Nadzorczej, na podstawie art. 128 ust. 1 ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym z dnia 11 maja 2017 roku.

Uchwały weszły w życie w dniu podjęcia.

Wykształcenie, kwalifikacje i zajmowane wcześniej stanowiska, wraz z opisem przebiegu pracy zawodowej Pana Lourensa Roetsa:

Pan Lourens Roets (ur. 1977) ukończył studia magisterskie z zakresu podatków na University of North West w Republice Południowej Afryki. Jest także absolwentem studiów z zakresu rachunkowości na University of Port Elizabeth oraz University of KwaZulu-Natal / University of Natal.

Karierę zawodową rozpoczął w dziale audytu w południowoafrykańskim oddziale firmy PwC w latach 1999-2002. Następnie w latach 2003 - 2007 pracował jako Corporate Financial Manager w firmie Klein Karoo International. W latach 2007 - 2008 zajmował stanowisko Senior Audit Manager w BDO Spencer Steward Port Elizabeth. Od 2008 roku pracuje w koncernie Goodyear. Początkowo jako Kontroler (2008-2009) oraz Financial Planner (2009-2011) w Republice Południowej Afryki. Następnie był Kontrolerem w Goodyear Dunlop Tires Operation w Luksemburgu (2012-2013). W latach 2013 - 2015 pełnił rolę Retail Finance Director - Trentyre i Magister. Od 2015 do 2017 był Dyrektorem Audytu Wewnętrznego w regionie Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA), a od 2017 r. jest Kontrolerem w tym regionie. Pan Lourens Roets spełnia kryteria określone w art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 11 maja 2017 r. o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym.

Pan Lourens Roets złożył oświadczenie, że:

- nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności Spółki, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu;

- nie figuruje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 700).

W związku z powyższym składy Rady Nadzorczej oraz Komitetu Audytu przedstawiają się następująco:

Rada Nadzorcza:

Jacek Pryczek - Przewodniczący Rady Nadzorczej

Dominikus Golsong - Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej

Maciej Mataczyński - Sekretarz Rady Nadzorczej

Lourens Roets - Członek Rady Nadzorczej

Renata Kowalska-Andres - Członek Rady Nadzorczej

Łukasz Antoni Rędziniak - Członek Rady Nadzorczej

Janusz Raś - Członek Rady Nadzorczej

Komitet Audytu:

Maciej Mataczyński - Przewodniczący Komitetu Audytu

Łukasz Antoni Rędziniak - Członek Komitetu Audytu

Lourens Roets - Członek Komitetu Audytu

Zarząd Spółki informuje, że Komitet Audytu w powyższym składzie spełnia wymagania określone w ustawie z dnia 11 maja 2017 r. o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym.

Podstawa prawna : § 5 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz