Morawiecki: mamy w najbliższej perspektywie kilka japońskich inwestycji w Polsce

25.04.2019, 17:13aktualizacja: 25.04.2019, 17:13

Mamy w najbliższej perspektywie kilka ciekawych inwestycji japońskich w Polsce, o których poinformujemy w najbliższym czasie - mówił po powrocie z Bratysławy ze szczytu państw Grupy Wyszehradzkiej z udziałem Japonii premier Mateusz Morawiecki.

Szef rządu poinformował, że z premierem Japonii Shinzo Abe'm omówił w trakcie spotkania kwestie gospodarcze, inwestycyjne i finansowe.

"Mamy też w najbliższej perspektywie kilka ciekawych inwestycji japońskich, które najprawdopodobniej się wydarzą, ale o tym poinformujemy w swoim czasie" - mówił Morawiecki.

"Japonia i Polską są bardzo ważnymi partnerami, dlatego moje dwustronne spotkanie z premierem Abe służyło również omówieniu tematów geopolitycznych związanych z takimi zagadnieniami jak brexit, problemy migracji, terroryzmu międzynarodowego, ale także rosnącej potęgi Chin oraz agresją rosyjską na Ukrainie" - dodał. (PAP)

autor: Mateusz Roszak, Rafał Białkowski

mro/ rbk/ godl/