NBP: w Polsce rośnie liczba kart płatniczych, jest ich 41,2 mln

29.04.2019, 14:58aktualizacja: 29.04.2019, 14:58

Na polskim rynku liczba kart płatniczych wzrosła o 817 tys. do 41,2 mln na koniec ubiegłego roku w stosunku do końca września 2018 roku - poinformował w poniedziałek Narodowy Bank Polski (NBP).

NBP poinformował, że podstawową kategorią kart w Polsce są karty debetowe, które stanowią 79 proc. ogółu kart. Łączna liczba kart debetowych wzrosła na koniec ubiegłego roku o 2 proc. do 32,6 mln szt. w stosunku do końca trzeciego kwartału 2018 r.

Drugą kategorią kart najczęściej spotykanych w Polsce są karty kredytowe, stanowią one 14,2 proc., których łączna liczba wyniosła w Polsce na koniec 2018 roku 5,87 mln szt. Z kolei Liczba kart kredytowych w czwartym kwartale 2018 r. zwiększyła się o 2,6 tys.

"Charakterystycznym zjawiskiem obserwowanym na rynku polskim jest dalszy wzrost liczby kart zbliżeniowych. Na koniec grudnia 2018 r. w Polsce było ich 34,7 mln szt. Na przestrzeni kwartału liczba kart zwiększyła się o 1,2 mln szt." - informuje NBP.

Jak podaje bank centralny na koniec czwartego kwartału 2018 r. udział kart zbliżeniowych w ogólnej liczbie kart płatniczych osiągnął rekordowy poziom i wynosił 84,1 proc. W poprzednim kwartale było 82,8 proc.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ je/