Polityka i społeczeństwo

PK: Tymczasowo aresztowany za wyłudzenie podatku VAT w związku z obrotem złotem (komunikat)

30.04.2019, 14:21aktualizacja: 30.04.2019, 14:21

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Lublinie prowadzi wspólnie z funkcjonariuszami CBŚP śledztwo w sprawie wyłudzenia w okresie od stycznia 2014 roku do lutego 2015 roku podatku VAT w wysokości niemal 7 milionów złotych oraz usiłowania wyłudzenia blisko 1,5 miliona złotych w związku z obrotem złotem.

Zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej

W ubiegłym tygodniu na polecenie prokuratora funkcjonariusze CBŚP zatrzymali lubelskiego przedsiębiorcę, który usłyszał zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, oszustwa, prania brudnych pieniędzy i przestępstw skarbowych.

Po wykonaniu czynności z udziałem podejrzanego prokurator podjął decyzję o skierowaniu do sądu wniosku o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania z uwagi na grożącą mu surową karę, a także obawę matactwa. Sąd uwzględniając argumentację prokuratora zastosował tymczasowe aresztowanie na okres 3 miesięcy. Podejrzanemu grozi kara do 15 lat pozbawienia wolności.

Ustalenia śledztwa

Śledztwo zostało zainicjowane zawiadomieniem złożonym w sierpniu 2015 roku przez Dyrektora UKS w Lublinie, opartym o ustalenia wynikające z kontroli podatkowej prowadzonej wobec przedsiębiorcy z Lublina z branży jubilerskiej.

112 "pustych" faktur

Analiza zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego wskazuje, iż w okresie od stycznia 2014 roku do lutego 2015 roku podatnik ten zaewidencjonował w księgowości swojej firmy łącznie 112 faktur dotyczących nabycia blachy oraz granulatu złota bądź srebra od sześciu dostawców z całego kraju o łącznej wartości brutto ponad 54 milionów złotych, zawierające ponad 10 milionów złotych podatku VAT. Jak ustalono transakcje te były fikcyjne, a wystawione faktury tzw. "puste".

Wyłudzono VAT na kwotę 7 milionów złotych

Równolegle z zakupami, w okresie od stycznia 2014 roku do stycznia 2015 roku firma dokonała sprzedaży złota lub srebra na rzecz podmiotu z Belgii. W roku 2014 i styczniu 2015 łączna wartość jej dostaw do odbiorcy belgijskiego wyniosła blisko 12 milionów euro. Z tytułu tych transakcji podmiot gospodarczy wystawił łącznie 39 faktur dokumentujących wewnątrzwspólnotową dostawę ze stawką VAT 0 proc.

Powyższy proceder służył nierzetelnemu rozliczeniu podatku VAT, tj. uzyskaniu jego zwrotu, a w rzeczywistości wyłudzeniu w niemal 7 milionów złotych oraz usiłowaniu wyłudzenia blisko 1,5 miliona złotych. Wypłata ostatniej transzy została wstrzymana decyzją UKS.

W toku dotychczasowego postępowania zarzuty usłyszało już 24 podejrzanych. Sprawa ma charakter rozwojowy i nie wykluczone są kolejne zatrzymania.

kom/ dma/

Data publikacji 30.04.2019, 14:21