Jacek Wilk z największym komitetem poparcia w nadchodzących wyborach? (Centrum Prasowe)

02.05.2019, 16:11aktualizacja: 02.05.2019, 16:11

Konferencja prasowa w Katowicach inauguruja?ca kampanie? Jacka Wilka
Komitety popierające działania poszczególnych polityków nie stanowią zaskoczenia dla obserwatorów polskiej sceny politycznej. Rzadko jednak zdarza się, aby komitet poparcia liczył tak wiele zasłużonych organizacji jak w przypadku lidera Konfederacji w województwie śląskim, posła Jacka Wilka.

Jako pierwszy poparcia dla Wilka udzielił Obywatelski Komitet Obrony Polskich Zasobów Naturalnych, który od lat zajmuje się niezależnością energetyczną Polski. Poparcie udzielili jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem kandydatury Jacka Wilka rekomendując jego osobę jako lidera komitetu w okręgu Śląskim.

Później okazało się, że w sprawie pakietu klimatycznego i sposobów ochrony interesów Polski pogląd Wilka jest zbliżony do analiz profesora Jana Szyszki. Doszło nawet do oficjalnego poparcia kandydatury Wilka przez Stowarzyszenie na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Polski, któremu przewodniczy były minister środowiska.

Oświadczenie o poparciu wyrazili również śląscy liderzy Stowarzyszenia Młodzi dla Wolności. Jak czytamy w oświadczeniu „[…] mając na uwadze duże zaangażowanie posła Jacka Wilka oraz pracę w Zespołach Parlamentarnych na rzecz rozwoju naszego regionu chcielibyśmy poprzeć Jacka Wilka”.

Młodzi dla Wolności nie są jedynym stowarzyszeniem o charakterze politycznym, które wspiera Wilka w batalii wyborczej. Stowarzyszenie „Pobudka” Grzegorza Brauna w Katowicach zadeklarowało pełne poparcie na konferencji prasowej w Katowicach 24 kwietnia br. „pragnąc wesprzeć działania posła Wilka na rzecz rozwoju województwa śląskiego”.

26 kwietnia poparcie dla Wilka ogłosił w imieniu Stronnictwa Pracy zasłużony polski inżynier specjalizujący się w termodynamice - prof. Zbigniew Wrzesiński. Partia z przedwojennymi tradycjami miała wśród swoich sympatyków wielu zasłużonych Polaków, m.in. kard. Stefana Wyszyńskiego czy Papieża Jana Pawła II. Profesor będący ekspertem ds. energetyki zgadza się w wielu postulatach prezentowanych przez Wilka, szczególnie jeśli chodzi o wykorzystywanie rodzimych zasobów naturalnych Polski. „Śląsk jest matecznikiem Stronnictwa Pracy. Apeluję o poparcie dla posła Jacka Wilka, który rozumie sprawy polskiej energetyki, która jest dla Śląska sprawą podstawową. Poseł Wilk doskonale zna technologię synergii węglowo-jądrowej, która może zaowocować pełnym rozkwitem regionu województwa śląskiego” – przekonuje prof. Wrzesiński.

Poparcie kandydatury Jacka Wilka wyraził Ogólnopolski Klaster Innowacyjnych Przedsiębiorstw, który jest organizacją o charakterze gospodarczym i naukowym, zrzeszającą osoby związane zawodowo lub naukowo z wykonaniem działalności gospodarczej na terenie Polski i UE.

Od jakiegoś czasu obserwujemy również współpracę posła Wilka z Koordynatorami Programu POLSKA 3.0, największym klastrowym projektem w Europie. 27 lutego powstał Parlamentarny Zespół ds. Programu POLSKA 3.0, któremu przewodniczy sam Wilk. Na konferencji prasowej w Sejmie RP Angelika Jarosławska, koordynator Programu POLSKA 3.0 oficjalnie udzieliła poparcia Wilkowi podkreślając, że „Poseł Wilk to prawnik i ekonomista, któremu bliskie jest promowanie polskich innowacji i przedsiębiorstw. Wspólnie odbyliśmy wiele spotkań na Śląsku z przedsiębiorcami i innowatorami. Pracujemy wspólnie w Parlamentarnych Zespołach ds. Programu POLSKA 3.0 i Zespole ds. technologii Blockchain”.

Jak podkreśla Jacek Wilk: „Niezwykle ważne jest uświadamianie społeczeństwa w zakresie ogromnych szans na szybki i konkurencyjny rozwój, jaki niewątpliwie posiada w swoich przebogatych zasobach Ziemia Śląska”.

Źródło informacji: Ogólnopolski Klaster Innowacyjnych Przedsiębiorstw

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe)

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.05.2019, 16:11