MC: dezinformacja i manipulacja w Internecie – wyniki badań NASK (komunikat)

08.05.2019, 16:14aktualizacja: 08.05.2019, 16:14

- MC informuje:

Ponad połowa polskich internautów w ostatnich miesiącach zetknęła się w Internecie z manipulacją lub dezinformacją - tak wynika z opublikowanego dzisiaj badania Pracowni Badań Społecznych NASK.

"Dezinformacja i manipulacja opinią publiczną to jedne z poważniejszych wyzwań współczesnego Internetu" - powiedział minister cyfryzacji Marek Zagórski w trakcie prezentacji wyników badania. "Większość z nas nie potrafi odróżnić opinii od faktów. 70 proc. sporadycznie weryfikuje informacje znalezione w sieci. Nasz cel – budowanie świadomości" – dodał szef Ministerstwa Cyfryzacji.

Codziennie i powszechnie

Badacze NASK zapytali Polaków o ich opinie i obserwacje, dotyczące działań dezinformacyjnych w sieci. Oto podstawowe wyniki:

- zdaniem respondentów - nieprawdziwe lub zmanipulowane informacje występują w sieci powszechnie,

- codziennie styka się z nimi 8,3 proc. ankietowanych, kilka razy w tygodniu - 15,6 proc., raz w tygodniu - 11,1 proc., tylko 2,3 proc. respondentów wybrało odpowiedź "nigdy",

- fake news - to najczęstszy rodzaj dezinformacji, z jakim spotykają się Polacy (29,9 proc.),

- respondenci wymieniają też trolling (15,6 proc.), działania przez fałszywe konta, np. na portalach społecznościowych (14,9 proc.) i zmanipulowane zdjęcia (8,3 proc.),

- portale informacyjne - to je 46,1 proc. badanych wskazało jako miejsce, w których manipulacja i dezinformacja występują najczęściej,

- 19 proc. badanych wprost twierdzi, że nie sprawdza wiarygodności internetowych informacji, ani ich źródeł,

- na pytanie o to, czy w ostatnich miesiącach spotkali się z fałszywymi lub zmanipulowanymi informacjami - 32,8 proc. badanych odpowiedziało "trudno powiedzieć".

"Te wyniki mogą niepokoić, szczególnie w zestawieniu z inną częścią badania, dotyczącą kompetencji medialnych. Z uzyskanych w niej odpowiedzi respondentów wynika, że duża część polskich internautów ma poważne problemy z odróżnianiem opinii od faktu" - mówi Kierownik Pracowni Badań Społecznych NASK dr Rafał Lange.

Badanie zostało przeprowadzone na reprezentatywnej próbie 1000 dorosłych użytkowników Internetu w Polsce.

Załącznik: Ponad połowa Polaków styka się z manipulacją i dezinformacją w Internecie – raport z badania NASK.

W trakcie czwartkowego spotkania zaprezentowano także nowe funkcjonalności portalu www.bezpiecznewybory.pl

Na portalu można dowiedzieć się, jak weryfikować autentyczność profili społecznościach oraz wiarygodność informacji, oraz jak zgłaszać przypadki nadużyć w Internecie. "Portal powstał po to, by pomóc wyborcom. To nie jest tylko kwestia bezpieczeństwa przy okazji wyborów, ale i bezpieczeństwa w życiu. Nasze życie nie funkcjonuje przecież bez Internetu" – powiedział minister cyfryzacji Marek Zagórski.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mgost/ mam/

Data publikacji 08.05.2019, 16:14