MC: Co użytecznego można stworzyć z danych publicznych w 8 dni? (komunikat)

09.05.2019, 13:53aktualizacja: 09.05.2019, 13:53

Ministerstwo Cyfryzacji zaprasza na Hackathon #OtwarteDane, podczas którego przekonacie się, jak wiele zastosowań mają otwarte dane publiczne.

5 miliardów złotych - niemal taką wartość osiągnie rynek Open Data w Polsce do 2020 roku. Jak wykorzystać potencjał Open Data do budowania swojego biznesu i tworzenia nowych miejsc pracy, a przy okazji wpływać na poprawę jakości życia społeczeństwa? O tym przekonacie się na Hackathonie #OtwarteDane.

Jak to działa? Wszystko zaczyna się od pomysłu

Trzecia edycja Hackathonu Ministerstwa Cyfryzacji tym razem potrwa aż 8 dni. Startujemy 15 czerwca w Warszawie warsztatami i konsultacjami z mentorami. Następnie przez kilka dni uczestnicy będą zdalnie pracować nad własnymi rozwiązaniami, opartymi na danych publicznych. 22 czerwca zaprezentują prototypy swoich aplikacji przed jury. Autorzy najlepszych projektów otrzymają nagrody – w puli 35 tys. zł oraz nagrody dodatkowe.

Dane, które zmieniają świat i ratują życie

Szacuje się, że do 2020 roku liczba miejsc pracy związanych z Open Data w Europie sięgnie 100 000! Na ułatwieniu dostępu do danych korzysta nie tylko administracja publiczna, ale również prywatne firmy i przede wszystkim - całe społeczeństwo. Czy zdajesz sobie sprawę, że dzięki aplikacjom wykorzystującym otwarte dane w krajach Unii Europejskiej udało się m.in. uratować 7000 osób rocznie, oszczędzić 2549 godzin rocznie na szukaniu miejsc parkingowych, a także zmniejszyć zużycie energii elektrycznej o 16%[1]? A to tylko przykładowe korzyści, jakie niesie ze sobą tworzenie aplikacji działających w oparciu o publicznie dostępne dane.

Jak Otwarte Dane ułatwiają życie Polakom?

Potencjał otwartych danych można wykorzystać do poprawy jakości życia w różnych sferach: edukacji, środowisku, zdrowiu czy administracji. W Polsce dzięki otwartemu dostępowi do danych publicznych powstało wiele aplikacji, które między innymi informują o aktualnym stanie zanieczyszczenia powietrza, ułatwiają osobom niepełnosprawnym poruszanie się po mieście, ostrzegają przed utrudnieniami w ruchu, promują poruszanie się rowerami czy zachęcają do wspólnego sadzenia drzew. Nie zatrzymujemy się jednak tutaj!

Masz pomysł na aplikację zmieniającą Twoje otoczenie?

Czekamy na Ciebie! Zarejestruj się na Hackathon #OtwarteDane, skonsultuj swój pomysł z ekspertami i stwórz prototyp aplikacji, która w niedalekiej przyszłości będzie miała szansę na zdobycie środków na jej wdrożenie: Hackathon #OtwarteDane to świetne przygotowanie do wystartowania jeszcze w tym roku z wypracowanym pomysłem w konkursie POPC dla działania 2.4., który umożliwi pozyskanie środków z UE na wcielenie pomysłu w życie.

Szukamy oso´b z wyobraźnią, kto´re mają pomysły na wykorzystanie danych w aplikacjach odpowiadających na konkretne potrzeby przyszłych użytkowników.

Zarejestrujcie swój zespół już teraz, wchodząc na stronę hackathon.gov.pl i klikając w przycisk rejestracja. Do zobaczenia w czerwcu w siedzibie NASK i CPPC w Warszawie! Pamiętajcie, rejestracja trwa do 1 czerwca.

Więcej informacji znajdziecie na naszych kanałach w mediach społecznościowych:• facebook.com/MinisterstwoCyfryzacji/ • twitter.com/MC_GOV_PL

Na Wasze pytania odpowiadamy pod adresem: hackathon@mc.gov.pl

III Hackathon #OtwarteDane jest realizowany w ramach projektu unijnego: "Otwarte dane – dostęp, standard, edukacja".

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 09.05.2019, 13:53