Polityka i społeczeństwo

Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych nt. działań ABW (komunikat)

10.05.2019, 12:15aktualizacja: 10.05.2019, 12:15

- Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

7 maja 2019 roku Naczelny Sąd Administracyjny wydał cztery wyroki uchylające wyroki Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie i oddalające skargi Jacka Mąki na decyzje Prezesa Rady Ministrów w przedmiocie cofnięcia mu poświadczeń bezpieczeństwa osobowego.

Rozstrzygnięcie sądu oznacza, że w mocy pozostają decyzje Organu I i II instancji, które oznaczają utratę przez Jacka Mąkę dostępu do informacji niejawnych.

Poświadczenia bezpieczeństwa Pana Jacka Mąki zostało cofnięte przez Szefa ABW w lipcu 2016 roku. Pan Jacek Mąka utracił tym samym dostęp do informacji niejawnych, krajowych oraz międzynarodowych. W związku z odwołaniem Pana Jacka Mąki sprawę rozpatrywał również Organ II instancji, który utrzymał w mocy decyzję Szefa ABW. Za podstawę faktyczną organ odwoławczy przyjął wystąpienie przesłanek określonych w art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy o ochronie informacji niejawnych, które mówią o uzasadnionych wątpliwościach dotyczących wystąpienia związanych z osobą sprawdzaną okoliczności powodujących ryzyko jej podatności na szantaż lub wywieranie presji.

Pan Jacek Mąka skorzystał z przysługującego mu prawa i odwołał się do sądu administracyjnego. Ostatecznie jego sprawa trafiła do Naczelnego Sądu Administracyjnego, który 7 maja 2019 roku prawomocnie rozstrzygnął o słuszności argumentacji organów I i II instancji w przedmiocie cofnięcia Jackowi Mące poświadczeń bezpieczeństwa osobowego, tj. braku dawania przez niego rękojmi zachowania tajemnicy. Decyzja NSA jest ostateczna i oznacza, że Pan Jacek Mąka nie posiada obecnie poświadczenia bezpieczeństwa osobowego, upoważaniającego do zapoznawania się z informacjami niejawnymi.

komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ dma/ krap/

Data publikacji 10.05.2019, 12:15