Kubański rząd zapowiada racjonowanie żywności

11.05.2019, 09:41aktualizacja: 11.05.2019, 09:41

Ze względu na coraz większe problemy z zaopatrzeniem, władze Kuby zamierzają wprowadzić racjonowanie żywności i artykułów higienicznych - poinformowała w piątek kubańska minister handlu Betsy Diaz.

Racjonowane mają być m.in. drób, jajka, ryż, kiełbasa, fasola, mydło, pasta do zębów i proszek do prania. "Naszym celem jest sprawiedliwa i rozsądna dystrybucja produktów, których brakuje na rynku" - powiedziała Diaz.

Przed miesiącem przywódca Komunistycznej Partii Kuby Raul Castro ostrzegł rodaków, aby przygotowali się na braki w zaopatrzeniu w podstawowe towary w rezultacie presji gospodarczej wywieranej przez USA.

W przemówieniu wygłoszonym na forum kubańskiego Zgromadzenia Narodowego (parlamentu), Castro zapewnił, że Kubie nie grozi jednak powrót do dramatycznej sytuacji, jaka powstała po rozpadzie ZSRR w 1991 r., kiedy kraj stanął przed widmem głodu.

Władze w Hawanie twierdzą, że narastające problemy z zaopatrzeniem są przede wszystkim wynikiem zaostrzenia przez USA sankcji wobec Kuby.

Kuba odczuwa także skutki sytuacji w Wenezueli. Jednym z głównych źródeł dewiz dla Hawany jest import i odsprzedaż na inne rynki wenezuelskiej ropy naftowej. W ostatnich miesiącach dostawy tego surowca z pogrążonej w głębokim kryzysie Wenezueli zmniejszyły się o połowę. (PAP)

sp/

Data publikacji 11.05.2019, 09:41