MŚ: X Dialog Petersberski z udziałem wiceministra Sławomira Mazurka (komunikat)

14.05.2019, 18:02aktualizacja: 14.05.2019, 18:02

- MŚ informuje:

Wiceminister środowiska Sławomir Mazurek wziął udział w X jubileuszowym Petersberskim Dialogu Klimatycznym. W tym roku gospodarzami wydarzenia był rząd Niemiec i rząd Republiki Chile, która obejmie prezydencję COP25.

Hasłem przewodnim tegorocznej edycji było: "Realizacja Porozumienia Paryskiego", natomiast spotkaniom przewodniczyły niemiecka minister środowiska Svenja Schulze i chilijska minister środowiska Carolina Schmidt. Tematy rozmów dotyczyły przede wszystkim tego, w jaki sposób można osiągnąć globalne cele klimatyczne.

"Dzięki przyjęciu tzw. Reguł Katowickich, zasady wdrażania działań są prawie gotowe. Po kilku dziesięcioleciach negocjacji społeczność światowa w dużej mierze ukończyła ramy potrzebne do działania i śledzenia ich efektów" – powiedział wiceminister Mazurek.

Każdego roku Dialog stanowi okazję do prowadzenia otwartych rozmów i dyskusji. Do udziału w tegorocznym spotkaniu zostali zaproszeni ministrowie z 35 krajów będących stronami Porozumienia Paryskiego. Dzięki niemu państwa mają również szansę jeszcze lepiej poznać swoje oczekiwania, potrzeby, a także ewentualne ograniczenia.

"Standardów życia nie da się poprawić agresywnym wzrostem gospodarczym. Istotą ustalonych zasad jest przejście od obecnego systemu redukcji emisji do wspólnych reguł dla wszystkich krajów, z elastycznością dla tych, którzy tego potrzebują" – podkreślił w swojej wypowiedzi wiceminister Sławomir Mazurek.

"Podczas COP24 w Katowicach wyróżniliśmy dwa sektory - lasy i elektromobilność - proponując odpowiednią deklarację ministerialną i partnerstwo. Wierzymy, że mogą one znacząco przyczynić się do naszych wysiłków na rzecz klimatu" – dodał wiceminister.

Podczas cyklicznych spotkań kraje mogą też wspólnie określać wyzwania klimatyczne stojące przed światem jak też dawać efektywne odpowiedzi poprzez realizowanie wspólnego i spójnego programu na rzecz ochrony klimatu. Tegoroczny Dialog dotyczył głównie tematów dotyczących finansowania, wdrażania i ulepszania krajowych celów klimatycznych.

"Same rozmowy jednak nie wystarczą do zahamowania zmian klimatycznych, jedynym rozwiązaniem jest podjęcie działań przez wszystkie kraje, zgodnie z mottem COP24: Zmieniajmy razem" – podsumował wiceminister Mazurek.

O Dialogu Petersberskim

Dialog Petersberski jest wydarzeniem cyklicznym i ma miejsce zawsze pomiędzy kolejnymi szczytami klimatycznymi. Pierwsze spotkanie z cyklu Petersberg Climate Dialogue (PCD) odbyło się w 2010 roku, po szczycie klimatycznym w Kopenhadze w 2009 roku. Spotkania PCD są wydarzeniem wysokiego szczebla, umożliwiającym dyskusję i wymianę poglądów między stronami Konwencji klimatycznej. Tegoroczny, X Dialog toczył się pod hasłem przewodnim "Realizacja Porozumienia Paryskiego".

kom/ mgost/ mam/

Data publikacji 14.05.2019, 18:02