Poczta Polska w ciągu trzech miesięcy br. zatrudniła 3,2 tys. osób

16.05.2019, 14:41aktualizacja: 16.05.2019, 14:41

W ciągu trzech pierwszych miesięcy br. Poczta Polska zatrudniła 3,2 tys. pracowników na nowo utworzone miejsca pracy, a także uzupełniając wakaty po osobach odchodzących, przebywających na długotrwałych zwolnieniach i urlopach - poinformowała firma.

W czwartek w komunikacie Poczta wskazała, że w pierwszym kwartale tego roku wpłynęło blisko 38 tys. aplikacji od osób zainteresowanych pracą w firmie. Zaznaczono, że Poczta Polska zatrudnia 800 osób więcej niż rok temu. W firmie pracuje blisko 81 tys. osób, co oznacza, że pozostaje ona największym pracodawcą w Polsce.

"Wewnętrzne badania dowodzą, że Poczta Polska jest postrzegana jako firma stabilna, zatrudniająca na umowę o pracę, regularnie wypłacająca wynagrodzenie oraz oferująca pracownikom szereg udogodnień" - wskazała cytowana w komunikacie rzeczniczka Poczty Justyna Siwek.

Dodała, że aktualne propozycje pracy w spółce - zarówno tej etatowej, jak i na zlecenie – dostępne są na stronie internetowej firmy w zakładce "Oferty pracy".

"Poczta Polska jest otwarta również na zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami. Firma dysponuje miejscami w różnych lokalizacjach, dzięki czemu kandydaci mogą znaleźć pracę niedaleko swojego miejsca zamieszania" - poinformowano.

Przedstawiciele Poczty zapowiadali niedawno, że w najbliższym czasie firma planuje zatrudnić ponad 3 tys. osób z niepełnosprawnością i zwiększyć tym samym wskaźnik zatrudnienia osób z orzeczoną niepełnosprawnością z 2 do 6 proc. Najwięcej osób niepełnosprawnych zatrudnionych w spółce pracuje na stanowisku obsługi klienta, listonosza, pracownika sortowni.

W marcu firma ogłosiła, że uruchamia rekrutację w związku z rozwojem e-Commerce i zamierza zatrudnić nawet 600 osób. Na umowę o pracę zamierzała zatrudnić listonoszy, kierowców oraz pracowników sortowni. (PAP)

pad/ je/

Data publikacji 16.05.2019, 14:41