ME: nie ma zagrożenia zakłóceń dostaw paliw na rynek krajowy

21.05.2019, 13:47aktualizacja: 21.05.2019, 13:47

Nie ma zagrożenia zakłóceń dostaw paliw na rynek krajowy - zapewnia resort energii. Minister Krzysztof Tchórzewski wystąpił do ministra energetyki Rosji o pilne działania ws. jak najszybszego przywrócenia dostaw czystej ropy rurociągiem "Przyjaźń".

"Minister Energii Krzysztof Tchórzewski wystąpił 21 maja 2019 r. do swojego odpowiednika, Ministra Energetyki Federacji Rosyjskiej Aleksandra Novaka, z wnioskiem o podjęcie pilnych działań mających na celu jak najszybsze przywrócenie drożności systemu i dostaw czystej ropy" - poinformował resort we wtorkowym komunikacie.

Podkreślono, że Ministerstwo Energii kontynuuje monitorowanie sytuacji w zakresie dostaw do polskich rafinerii i zapotrzebowania rynku na paliwa. "Zgodnie z informacjami z sektora naftowego przerób w polskich rafineriach odbywa się w sposób niezakłócony, w oparciu o dostawy realizowane przez Naftoport oraz uwolnione przez Ministra Energii zapasy obowiązkowe" - napisano.

Jak dodano, szef resortu energii współpracuje z kluczowymi spółkami sektora paliwowego w Polsce, jak również z Komisją Europejską oraz Międzynarodową Agencją Energetyczną. Pozwala to - jak zaznaczono - na efektywną koordynację oraz podejmowanie adekwatnych i szybkich działań.

"Dzięki powyższym działaniom nie ma zagrożenia zakłóceń dostaw paliw na rynek krajowy" - zapewniło ME. (PAP)

autor: Radek Jankiewicz

rkj/ amac/ pad/