Bronisze: przed Dniem Matki trwa ożywiony handel kwiatami

24.05.2019, 13:35aktualizacja: 24.05.2019, 13:35

Na Rynku Hurtowym w Broniszach, największym tego typu targu w Europie Środkowo-Wschodniej, trwa ożywiony handel kwiatami. Maj to miesiąc komunii, Dnia Matki, wielu popularnych imienin. Hitem ostatnich dostaw są peonie farbowane.

W Broniszach kwiaty kupują głównie kwiaciarnie, sklepy; ceny oferowanych roślin są niższe niż w handlu detalicznym.

Na Dzień Matki handlowcy z Bronisz przygotowali bogatą ofertę kwiatów ciętych - poinformowała PAP ekspertka rynku Anna Kaszewiak.

Chętnie kupowane są róże, można je kupić od 1,44 do 6 zł za sztukę w zależności od długości róży i odmiany. Peonie (piwonie) kosztują 3–6 zł za sztukę. Hitem ostatnich dostaw są peonie farbowane, dwa kolory: niebieski i kawowy. Za takie odmiany jednak trzeba zapłacić więcej, bo za jedną gałązkę - 12 złotych.

Mieczyki - to wydatek 4–5 zł za sztukę, gerbery są po 1,50–1,75 zł za sztukę, alstromeria po 1,5–2,5 zł/szt., lewkonie 2–2,50 zł/szt. Ceny goździków zależą od ich odmiany - zwykłe kosztują 1,4 zł/szt., goździki zielone - 1,5–2 zł/szt., a goździki szabo 40 zł za paczkę 50 sztuk. Zakup słonecznika to wydatek 3–3,5 zł/szt., eustomy 3,8–6 zł/szt., a tulipanów 1,4–1,6 zł za sztukę.

Na komunie zazwyczaj kupowane są białe frezje po 0,80–2 zł/szt., konwalie po 3 zł za mały pęczek. Stokrotki kosztują 3–4 zł za pęczek, droższe są stokrotki białe.

Jak zaznaczyła ekspertka, oferta sektora kwiatowego na rynku hurtowym jest różnorodna gatunkowo i cenowo. W Broniszach można kupić oprócz kwiatów ciętych rośliny sezonowe (balkonowe, rabatowe) i doniczkowe. Ofertę przygotowało ponad 90 najemców sektora kwiatowego.

Ceny kwiatów doniczkowych są zróżnicowane, np. za frezję trzeba zapłacić 14-16 zł, za portulakę - 17–50 zł, goździki są po 6–20 zł, calathea kosztuje 29 zł, a róża 10–12 zł, zaś gerbera 8 zł. (PAP)

awy/ mmu/ amac/

Data publikacji 24.05.2019, 13:35