Gaz-System: w 2030 r. będzie musiał przesłać 26-27 mld m sześć gazu

24.05.2019, 22:32aktualizacja: 24.05.2019, 22:32

Gaz–System prognozuje, że w 2030 r. będzie musiał przesłać 26–27 mld m sześc. gazu rocznie – powiedział wiceprezes operatora Artur Zawartko. Dodał, że Gaz–System składa "w tej chwili" aktualizację programu inwestycyjnego.

"To są nasze prognozy. Musimy do tego dostosować naszą sieć" - dodał. Ma temu służyć 10 letni plan rozwoju spółki.

"Taki jest cykl (spółka musi co dwa lata aktualizować program – PAP), ale bardzo silnie zmienia się zapotrzebowanie na gaz (…), który świetnie uzupełnia OZE np. farmy wiatrowe, jest łatwo sterowalny i może zastąpić moce węglowe tam, gdzie muszą być one wycofane" - powiedział.

Jak dodał program inwestycyjny spółki, czyli Baltic Pipe, budowa korytarza Północ i interkonektory, jest programem kroczącym.

"Do fazy projektowania wchodzą zupełnie nowe gazociągi i gazociągi, które uzupełnią istniejącą sieć na ścianie wschodniej".

Wśród interkonektorów wymienił długi na ok. 360 kilometrów gazociąg, który ma połączyć polski system gazowy z systemem krajów bałtyckich.

"Nie zapominajmy, że powstaje Balticconnector między tymi krajami a Finlandią, czyli tworzymy bardzo dobry rynek, zaczątek naszego hubu gazowego z krajami bałtyckimi" – dodał Zawartko.

W 2018 r. spółka przesłała 19,2 mld m sześć gazu.(PAP)

drag/ skr/

Data publikacji 24.05.2019, 22:32