Augustów wprowadził kartę ze niżkami dla turystów

27.05.2019, 12:32aktualizacja: 27.05.2019, 12:32

Turyści odwiedzający Augustów (Podlaskie) - przez co najmniej trzy dni - mogą skorzystać ze zniżek i rabatów na usługi gastronomiczne, kulturalne, sportowe, turystyczne i rekreacyjne dzięki wprowadzonej przez samorząd Augustowskiej Karty Turysty.

Augustów jest nazywany podlaską stolicą turystyczną. Miasto otoczone jest dziewięcioma jeziorami i Puszczą Augustowską. Przez Augustów płynie rzeka Netta, a w granicach miasta są jeziora Necko i Białe. Latem do Augstowa przyjeżdżają setki tysięcy turystów.

Augustowską Kartę Turysty będą mogli otrzymać wszyscy turyści, którzy korzystając z augustowskiej bazy noclegowej uiszczą opłatę uzdrowiskową lub miejscową za co najmniej trzy dni z góry. Po okazaniu potwierdzenia opłaty turysta otrzyma imienną kartę w trzech placówkach: Informacji Turystycznej, Hotelu nad Nettą i Sanatorium Uzdrowiskowym.

Turysta z kartą otrzyma broszurę, z której będzie mógł się dowiedzieć, jakie zniżki i rabaty czekają na niego w Augustowie.

Dzięki karcie turyści z rodzinami będą mogli m.in. taniej popłynąć stakiem Żeglugi Augustowskiej lub innymi jednostkami, takimi jak motorówki czy katamarany. Na wodzie można zobaczyć Dolinę Rospudy lub zwiedzić Sanktuarium Maryjne w Studzienicznej, gdzie 20 lat temu modlił się papież Jan Paweł II.

Karta upoważnia również do rabatu na wycieczkę do Wilna i Trok na Litwie, wypożyczenie skuterów, nurkowanie z instruktorem. Można też taniej zjeść w augustowskich restauracjach i barach. (PAP)

autor: Jacek Buraczewski

bur/ amac/