Polityka i społeczeństwo

Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych nt. działań ABW (komunikat)

30.05.2019, 14:51aktualizacja: 30.05.2019, 14:51

- Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

25 i 28 maja 2019 roku funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymali na terenie województwa dolnośląskiego i śląskiego 3 osoby, które brały udział w zorganizowanej grupie przestępczej mającej na celu wyłudzanie podatku VAT przy obrocie produktami spożywczymi.

Zatrzymani stworzyli proceder polegający na wewnątrzwpólnotowej dostawie towarów z wykorzystaniem firm "słupów" w zakresie handlu wodą smakową. Wystawiane faktury nie odzwierciedlały faktycznych transakcji i zdarzeń gospodarczych. W związku z opisaną działalnością organizatorzy procederu nie odprowadzili do fiskusa ok. 1,5 mln zł, równocześnie wyłudzając prawie 1,5 mln złotych nienależnego zwrotu podatku VAT.

Zatrzymanym postawiono zarzuty prania pieniędzy, udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz oszustw skarbowych. Za popełnione czyny grozi im kara pozbawienia wolności do lat 10. Wobec jednego z nich Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach zastosował tymczasowy areszt. Wobec pozostałych zastosowano wolnościowe środki zapobiegawcze.

Śledztwo prowadzone przez Delegaturę Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Katowicach pod nadzorem Prokuratury Regionalnej w Katowicach zostało wszczęte w zakresie nieprawidłowości w wewnątrzwspólnotowych transakcjach wodą, granulatami i artykułami spożywczymi. W ramach prowadzonego postępowania pod koniec lutego 2019 roku przedstawiono zarzuty trzem osobom w związku z nieodprowadzeniem podatku VAT od transakcji na ponad 70 milinów złotych.

Śledztwo ma charakter rozwojowy, niewykluczone są kolejne zatrzymania.

kom/ mgost/ mark/

Data publikacji 30.05.2019, 14:51