MF: z usługi Twój e-PIT skorzystało 8,8 mln osób

31.05.2019, 22:55aktualizacja: 31.05.2019, 22:55

Usługa Twój e-PIT okazała się udaną rewolucją w rozliczeniu podatków - ocenia w piątkowym komunikacie Ministerstwa Finansów. Szefowa resortu Teresa Czerwińska zwraca uwagę, że wliczając deklaracje małżonków, z usługi skorzystało 8,8 mln osób.

„Rok 2019 jest przełomowy w podejściu do rozliczeń podatkowych. 15 lutego uruchomiliśmy nową usługę Twój e-PIT, która pod względem prostoty, intuicyjności i przejrzystości jest najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem w Europie. Dzięki temu plasujemy się w czołówce pod względem innowacyjności systemów informatycznych” – powiedziała, cytowana w informacji, minister finansów Teresa Czerwińska.

MF informuje, że w 2019 r. liczba wszystkich złożonych deklaracji (zarówno przez internet, jak i w formie papierowej) wyniosła 19,9 mln. Z tego 16,1 mln to deklaracje złożone elektronicznie, co jest nowym rekordem.

„Spośród nich blisko 7 milionów zostało złożonych przez usługę Twój e-PIT. Wliczając w to wspólne deklaracje małżonków, z usługi skorzystało aż 8,8 miliona osób. Co ważne usługa Twój e-PIT sprawiła, że osoby, które nie dokonały żadnej aktywności w zakresie złożenia zeznania podatkowego PIT-37 lub PIT-38, zostały rozliczone automatycznie. Nie grożą im zatem kary za niedopełnienie tego obowiązku w terminie" – podkreśliła Czerwińska.

Zdaniem szefa KAS Mariana Banasia na taki wynik wpłynęło również wsparcie, jakiego rozliczającym udzielili pracownicy Krajowej Administracji Skarbowej i Krajowej Informacji Skarbowej (KIS). (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ amac/