MI: modernizacja dworca kolejowego i stacji w Olkuszu (komunikat)

03.06.2019, 16:22aktualizacja: 03.06.2019, 16:22

- MI informuje:

Polskie Koleje Państwowe SA i PKP Polskie Linie Kolejowe SA prowadzą wspólne działania na rzecz poprawy jakości podróżowania koleją w Małopolsce. Dzięki największemu w historii kraju Programowi Inwestycji Dworcowych zostanie zrewitalizowany budynek dworca kolejowego w Olkuszu. Modernizacją zostaną objęte również perony, przewidziana jest też budowa przejścia podziemnego dla pasażerów.

- Podjęliśmy decyzję o rozszerzeniu Programu Inwestycji Dworcowych o nowe dworce. Jednym z nich jest ten w Olkuszu. Rozpoczynamy także przygotowania do budowy łącznicy Tunel - Olkusz, dzięki której czas przejazdu między Olkuszem a Krakowem znacząco się skróci. Konsekwentnie zmierzamy do celu, którym jest bezpieczna, komfortowa i punktualna polska kolej - powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk 3 czerwca 2019 r. podczas konferencji prasowej w Olkuszu.

Ministerstwo Infrastruktury i PKP SA podjęły decyzję o aktualizacji listy dworców objętych Programem Inwestycji Dworcowych. Dzięki tym zmianom swoje oblicze zmieni m.in. dworzec w Olkuszu. Kompleksowej przebudowie zostaną poddane także dworce na stacjach Grudziądz, Olesno Śląskie, Gdynia Chylonia, Nisko i Lubartów. Łącznie w całym kraju do 2023 r. kolejarze zmodernizują i wybudują od podstaw prawie 200 obiektów.

– Rozszerzenie Programu Inwestycji Dworcowych to bardzo dobra wiadomość dla mieszkańców Małopolski. Wiele regionów naszego województwa opiera swoją komunikację właśnie o transport kolejowy. Przywracanie świetności dworcom takim jak ten, tutaj w Olkuszu, to inwestycja podnosząca komfort podróży Małopolan. Jest to o tyle istotne, że dotyczy realizowania obowiązków w naszym codziennym życiu, takich jak dojazd do pracy, na uczelnie i do szkoły – stwierdził wicewojewoda małopolski Zbigniew Starzec.

– Aktualizacja Programu Inwestycji Dworcowych to odpowiedź na głosy społeczne i potrzeby mieszkańców regionu olkuskiego. Staramy się, aby w pierwszej kolejności prace modernizacyjne dotyczyły obiektów, dzięki którym będzie możliwa optymalizacja ruchu pasażerskiego i zwiększenie komfortu podróżnych nie tylko w dużych ośrodkach, lecz także w mniejszych miejscowościach. Naszym celem jest też przywracanie świetności historycznym obiektom kolejowym – powiedział prezes Polskich Kolei Państwowych Krzysztof Mamiński.

Budynek dworca w Olkuszu ma charakter zabytkowy. Został oddany do użytku w 1885 r. Obecnie wnętrze dworca jest zamknięte, jednak ze stacji korzysta wielu pasażerów. Modernizacja budynku wpisuje się w plan zrównoważonego rozwoju publicznego transportu zbiorowego w województwie małopolskim. Po rewitalizacji nowoczesny obiekt będzie dostosowany do potrzeb osób z ograniczoną mobilnością, w tym pasażerów z niepełnosprawnościami.

W Olkuszu przebudowany zostanie nie tylko dworzec – modernizacji będą podlegały również perony. Zgodnie z planem stacja ma być pomocniczym węzłem przesiadkowym. W maju PKP PLK podpisały umowę na opracowanie dokumentacji prac budowalnych. Na podstawie przygotowanego materiału zostaną przebudowane tory, sieć trakcyjna i urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Na stacji Olkusz przewidywana jest też budowa przejścia podziemnego wyposażonego w windy, które zastąpi kładkę dla pieszych.

– Szykujemy warunki do coraz lepszych przejazdów z Małopolski na Śląsk – trasą między Tunelem a Sosnowcem. Finansowane z budżetu inwestycje poprawiają dostępność pasażerów do kolei na stacjach i przystankach, zwiększamy też poziom bezpieczeństwa na torach. Korzystnie zmieni się również stacja Olkusz będzie nowoczesna i dostępna dla wszystkich podróżnych – wylicza Arnold Bresch, członek Zarządu PKP PLK.

Polskie Linie Kolejowe prowadzą w województwie małopolskim prace za ponad 150 mln zł na trasie Tunel – Charsznica – Wolbrom – Jaroszowiec Olkuski. Z pierwszych efektów inwestycji podróżni skorzystają już od niedzieli 9 czerwca 2019 r. Pasażerowie wygodniej wsiądą do pociągów z nowych peronów na przystankach Gajówka, Jeżówka, Zarzecze i Chrząstowice Olkuskie oraz na stacji Wolbrom. Dzięki inwestycjom pociągi pasażerskie i towarowe pojadą nawet dwukrotnie szybciej. Podróżni zyskają wygodniejsze przystanki i stacje. Będzie bezpieczniej na przejazdach kolejowo-drogowych. Usprawni się przewóz towarów z Małopolski na Śląsk. Prace finansowane są z budżetu państwa.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 03.06.2019, 16:22