Premier odwołał Głównego Geologa Kraju; za kilka dni ma być powołany nowy

05.06.2019, 14:01aktualizacja: 05.06.2019, 14:01

Premier odwołał Głównego Geologa Kraju prof. Mariusza Oriona Jędryska - poinformował rzecznik rządu Piotr Mueller. Kandydat na stanowisko głównego geologa jest i za kilka dni powinien zostać powołany - dodał minister środowiska Henryk Kowalczyk.

"Pan premier przychylił się do wniosku w tym zakresie złożonego przez ministra środowiska" - powiedział w środę rzecznik rządu.

Szef resortu środowiska poinformował PAP, że dymisję wiceministra Mariusza Oriona Jędryska premier podpisał we wtorek. Pytany o to, kto zastąpi Jędryska na stanowisku wiceministra i głównego geologa, Kowalczyk zapewnił, że "kandydat jest". Dodał, że za kilka dni powinien zostać powołany.

Jędrysek był sekretarzem stanu w Ministerstwie Środowiska i Głównym Geologiem Kraju od końca 2015 r. Głównym geologiem był też w latach 2005-2007.

Resort środowiska na e-stronie informował, że Jędrysek jest absolwentem Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Wrocławskiego, profesorem zwyczajnym dr hab. nauk o ziemi w dziedzinie geologii, biogeochemii i geologii izotopowej. Jest też posłem (klub parlamentarny PiS).

Od 2004 r. był inicjatorem poszukiwań gazu w łupkach w Polsce (2006 r.) i tworzenia polityki surowcowej, w tym: projektu nowego Prawa geologicznego i górniczego, projektu ustawy po powołaniu Polskiej Służby Geologicznej. Jest autorem reformy geologii i górnictwa w Polsce. (PAP)

maja/ mick/ pad/

Data publikacji 05.06.2019, 14:01