Minister infrastruktury: kraje UE deklarują wsparcie dla projektu Via Carpatia

06.06.2019, 19:57aktualizacja: 06.06.2019, 19:57

Polska chce, by Via Carpatia była jednym z głównych europejskich szlaków komunikacyjnych - mówił minister infrastruktury Andrzej Adamczyk. Jak podkreślił, ministrowie transportu wielu krajów UE zapowiedzieli poparcie dla tego szlaku na forum unijnym.

W połowie kwietnia państwa popierające budowę Via Carpatia podpisały w Łańcucie (Podkarpackie) wspólny wniosek do Komisji Europejskiej o wpisanie tego szlaku do Transeuropejskiej Sieci Transportowej TEN-T. Chodzi o to, aby stał się on jednym z głównych europejskich szlaków transportowych.

"To jest nasz cel - aby Via Carpatia była jednym z głównych szlaków europejskich. Dzisiaj mam deklarację wielu ministrów transportu, że nasz kolejny postulat, dziś podniesiony w czasie Rady, zostanie poparty" - powiedział Adamczyk dziennikarzom w przerwie spotkania ministrów transportu krajów UE w Luksemburgu.

Dodał, że o tym temacie rozmawiał w czwartek z unijną komisarz ds. transportu Violetą Bulc.

Idea utworzenia szlaku Via Carpatia została zapoczątkowana w 2006 r. w Łańcucie przez ministrów Litwy, Polski, Słowacji i Węgier pod patronatem ówczesnego prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Ten planowany szlak międzynarodowy ma przebiegać z Kłajpedy i Kowna na Litwie przez Białystok, Lublin, Rzeszów i słowackie Koszyce do Debreczyna na Węgrzech, a dalej do Rumunii, Bułgarii i Grecji. Docierać ma m.in. do rumuńskiego portu w Konstancy nad Morzem Czarnym oraz greckich Salonik nad Morzem Egejskim. (PAP)

luo/ ulb/ mal/ mkr/

Data publikacji 06.06.2019, 19:57