W dniach 21-28 lipca największe święto kobiecej muzyki!

10.06.2019, 16:17aktualizacja: 10.06.2019, 16:17

Plakat
15. edycja Ladies’ Jazz Festival w Gdyni.

Wystąpią: Angelique Kidjo z zupełną nowością – płytą „Celia”; Beth Hart i Luisa Sobral (jedyne koncerty w Polsce); Madeleine Peyroux z genialnym „Anthem”; Nouvelle Vague podobnie jak festiwal obchodzące swoje 15-lecie; Krystyna Stańko z Orkiestrą i rewelacyjną płytą „Aquarius”, a poza tym odbędzie się konkurs o Grand Prix Ladies’ Jazz Festival 2019.

Od 21 do 28 lipca Gdynia po raz piętnasty staje się światową stolicą kobiecego jazzu i nie da się ukryć, jubileuszowy program Ladies’ Jazz Festival może przyspieszyć bicie serca niejednego fana jazzu, soulu, bluesa, pięknej piosenki, po prostu świetnej muzyki z damą na piedestale, a nie w tle jak to często nie tylko w sztuce od wieków bywa.

24 lipca wielka gwiazda bluesa, rocka, okolic jazzu Beth Hart – żywiołowa, liryczna, pełna emocji i rockowej wręcz energii – hala Gdynia Arena, 20:00. Jedyny koncert w Polsce, a jej nowa płyta już prawie gotowa więc…

26 lipca Madeleine Peyroux – jedna z ostatnich wspaniałych artystek, kompozytorek delikatnej, piosenkowej odmiany jazzu z elementami francuskiej chanson wprost z paryskich ulic Montmartre, ze swoją fenomenalnie przyjętą płytą „Anthem”, podsumowującą miłość artystki do twórczości samego Leonarda Cohena. Koncert o 20:00 w Teatrze Muzycznym w Gdyni.

27 lipca - jedna z najważniejszych kobiet świata wg Forbes, BBC i innych, artystka, aktywistka, wspaniała Angelique Kidjo ze swym głośnym przebojowym brodwayowskim projektem „Celia”. Angelique jest w swej życiowej formie, w ciągu 14 miesięcy wydała dwie genialne płyty, łączy world, jazz, bossę i muzykę duszy w jedno niezapomniane wydarzenie. Teatr Muzyczny w Gdyni, godz. 20:00

A 28 lipca na zakończenie 15. edycji Ladies’ Jazz Festival, aż dwa koncerty w Teatrze Muzycznym w Gdyni. O 18:00 Krystyna Stańko i jej nowa płyta „Aquarius”. Na scenie zaś artystka i po raz pierwszy w historii festiwalu Orkiestra, do tego band, mnóstwo świetnych recenzji płyty i nasze apetyty – zacieramy ręce!

O 20:00 natomiast Nouvelle Vague – oni już występowali na Ladies’ Jazz Festival, było to 11 lat temu i dali taaaakiego ognia… Zespół obchodzi swoje 15-lecie, więc jest to podwójna 15-letnia okazja na wspólne spotkanie, szalony koncert z przeróbkami punkowych i rockowych hymnów na bossę, jazz i wspaniałą piosenkę, zabawę w znam, pamiętam, taniec i finałowe muzyczne przeżycie – to wszystko 28 lipca w Teatrze Muzycznym w Gdyni.

A to nie wszystkie atrakcje festiwalu, bo od 21 do 23 lipca przesłuchania konkursowe o Grand Prix Ladies’ Jazz Festival 2019 – jury pod dyrekcją Urszuli Dudziak oceni młode artystki, a zwyciężczyni między innymi będzie miała możliwość zaprezentowania się na scenie głównej w swoim własnym recitalu w roku następnym. W takiej roli wystąpi właśnie Adela Konop, zwyciężczyni konkursu w 2018 r., (25 lipca sala koncertowa Szkoły Muzycznej w Gdyni – wstęp wolny), a wspomnianej już laureatce Grand Prix Ladies’ Jazz Festival 2019 towarzyszyć będzie Urszula Dudziak, która na pewno będzie podpisywać swoją nową okołomuzyczną, pełną jazzowych i życiowych anegdot, przebojową książkę.

A jeszcze 22 lipca po raz pierwszy w Polsce Luisa Sobral, autorka m.in. przeboju Eurowizji sprzed trzech lat. Artystka wystąpi w Filharmonii Kaszubskiej w Wejherowie, gdzie już od kilku lat zawsze odbywa się jeden z festiwalowych koncertów Ladies’ Jazz Festival.

Jeden festiwal i tyle wydarzeń! Koniec lipca nad polskim morzem zapowiada się niezwykle kobieco, niezwykle muzycznie, niezwykle atrakcyjnie!

Ladies’ Jazz Festival 2019 odbędzie się dzięki pomocy Miasta Gdynia, Samorządu Województwa Pomorskiego, sponsorowi: Grupie LOTOS S.A., Yonelle - Premium Beauty Partnerowi, patronom medialnym, ludziom i instytucjom, bez których nie mógłby cieszyć swym programem tak wielu miłośników dobrej sztuki, muzyki, piosenki.

Bilety na koncerty w ebileteriach.

KONTAKT:

Maciej Farski