Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- MRiRW informuje:
W siedzibie KOWR zorganizowana została dziś konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”.
Celem Konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.
– Dochody rolników muszą wynikać z rolnictwa ulokowanego na dobrze zorganizowanym rynku – mówił obecny na spotkaniu minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Podstawową zaletą tej metody jest zapewnienie efektywnego obiegu informacji w całym łańcuchu produkcji żywności. Wdrożenie systemu, jako wsparcie dla hodowców/rolników zagwarantuje ich wiarygodność i zapewni wzrost opłacalności produkcji zwierzęcej. Podstawową zaletą tej metody jest zapewnienie efektywnego obiegu informacji w całym łańcuchu produkcji żywności. Wykorzystanie tej technologii pozwoli producentom żywności zagwarantować, że finalny produkt jest najwyższej jakości.– Wchodzenie w łańcuch przetwórczy jest sprawą bardzo ważną – podkreślał szef resortu rolnictwa. Polska ciągle jest krajem gdzie najwyższy obrót generuje handel surowcami. To w przetwórstwie leży, zdaniem organizatorów konferencji, szansa na zrównoważony i stały rozwój branży rolno-spożywczej.
Konferencja propaguje nowoczesne i nowatorskie rozwiązania z zakresu technologii cyfrowych. Obok ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, , który objął wydarzenie patronatem udział w nim wziął również podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali: dyrektor generalny Grzegorz Pięta i zastępca dyrektora generalnego odpowiedzialny w KOWR za pion innowacji i rozwoju Wojciech Kędzia. Uczestnikami konferencji byli m.in. przedstawiciele spółek nadzorowanych przez KOWR, inspekcji weterynarii, jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, instytutów naukowych oraz organizacji branżowych.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)
kom/ emi/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 13.06.2019, 18:11 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |