Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Z danych IERiGŻ wynika też, że w pierwszym kwartale eksport produktów rybołówstwa wzrósł pod względem masy o 16,4 proc. do 159,8 tys. ton.
Zwiększono wywóz wszystkich głównych grup produktów rybnych - filetów i mięsa z ryb o 2,7 proc. do 24,61 tys. ton, ryb wędzonych o 5,5 proc. do 15,30 tys. ton oraz przetworów i konserw z ryb - o 2,2 proc. do 39,12 tys. ton.
IERiGŻ podaje, że w ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (1,36 mld zł, wzrost o 16 proc.), dorsze (183 mln zł, wzrost o 9,5 proc.), śledzie (156 mln zł, spadek o 7 proc.), mintaje (104 mln zł, wzrost o 58,4 proc.) oraz pstrągi (99 mln zł, wzrost o 31,8 proc.).(PAP)
autor: Łukasz Pawłowski
pif/ skr/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 19.06.2019, 09:31 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |