P&G publikuje nowy film ukazujący wysiłki firmy na rzecz włączenia społecznego środowisk LGBT+

19.06.2019, 13:53aktualizacja: 19.06.2019, 13:53

Film stanowi kontynuację nagradzanego obrazu “The Words Matter” (Słowa mają znaczenie) i ukazuje odważnych pracowników spółki, którzy połączyli siły, aby przeciwdziałać nietolerancji i wywalczyć zrównanie świadczeń pracowniczych.

CINCINNATI - (BUSINESS WIRE) - Spółka Procter & Gamble (NYSE:PG) zaprezentowała dziś nowy film Out of the Shadows (Wyjście z cienia), który powstał we współpracy z Great Big Story. Film przedstawia wysiłki poczynione przez P&G na drodze ku społecznemu włączeniu lesbijek, gejów, biseksualistów oraz osób transpłciowych. Film ukazuje wysiłki pracowników, którzy rzucili wyzwanie spółce i przezwyciężyli trudności w burzliwych latach dziewięćdziesiątych i na początku XXI wieku.

Niniejsza informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna wersja komunikatu dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20190618005920/en/

P&G była pierwszą spółką, która dodała punkt dotyczący orientacji seksualnej do swojej deklaracji różnorodności, co stało się faktem w 1992 r. Wysiłki na rzecz równych praw pracowniczych dla przedstawicieli środowisk LGBT+ dopiero się jednak zaczynały.

Nękani epidemią HIV/AIDS i walcząc z coraz głośniejszą i bardziej zorganizowaną opozycją, pracownicy LGBT+ zmagali się z problemem wyrównywania szans w miejscu pracy. Pracownicy P&G rozpoczęli walkę, która toczyła się przez dziesięć lat, nie tylko po to, by otrzymać równe świadczenia pracownicze, ale także by odwrócić falę uprzedzeń społecznych.

„Ten inspirujący 25-minutowy film opowiada historię odważnych pracowników, którzy wykazali się wytrwałością w obliczu uprzedzeń, nienawiści i nietolerancji. Ich doświadczenia pokazują, jak wiele udało się nam osiągnąć, ale nie mamy wątpliwości, że pozostaje jeszcze wiele do zrobienia w kwestii osiągnięcia równości. Dlatego też spółka P&G nawiązała współpracę z Great Big Story, aby opowiedzieć swoją historię, tak aby inni mogli uczyć się na podstawie naszych doświadczeń, aby tworzyć lepszą przyszłość, w której wszyscy są doceniani i nikt nie czuje się wykluczony” – powiedziała Shelly McNamara, dyrektor ds. różnorodności i włączenia społecznego P&G.

Ukazanie własnych doświadczeń na rzecz włączenia społeczności LGBT+ jest częścią zaangażowania firmy w wykorzystanie jej głosu do rozpoczęcia konstruktywnego dialogu, który doprowadzi do wzrostu empatii i zrozumienia. Film zostanie opublikowany w przededniu 50. rocznicy zamieszek w Stonewall w ramach obchodów miesiąca dumy środowisk LGBT+.

„To coś więcej niż tylko korporacyjny film dokumentalny; to szczere spojrzenie na historię firmy, lekcja przywództwa i odwagi oraz drogowskaz na drodze do dalszego dialogu społecznego na temat różnorodności i włączenia społecznego. Ważne było dla nas, abyśmy w przejrzysty sposób podzielili się naszymi doświadczeniami, ponieważ odzwierciedlają one to, co wydarzyło się w tak wielu innych firmach i może, na co mamy nadzieję, zainspirować nowe pokolenie do dalszego budowania bardziej różnorodnych firm i społeczności” – dodał Brent Miller, wicedyrektor ds. komunikacji P&G i producent wykonawczy filmu.

Film, który trwa łącznie 25 minut, można obejrzeć w całości tutaj.

Postawa społecznościowa P&G

Różnorodność i włączenie społeczne wraz z kwestiami etyki i odpowiedzialności korporacyjnej, oddziaływania na społeczności lokalne, równości płci oraz zrównoważonego rozwoju środowiska stanowią główne obszary zainteresowania P&G w ramach działań społecznych. Program działań spółki wspiera cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, aby położyć kres ubóstwu, chronić Ziemię i zapewnić dobrobyt wszystkim ludziom. Dalsze informacje dotyczące działań społecznościowych P&G można znaleźć w Sprawozdanie z działań społecznych za rok 2018 tutaj.

Procter & Gamble

Oferując cieszące się zaufaniem, wiodące w swoich kategoriach produkty wysokiej jakości, firma P&G służy klientom na całym świecie. Do marek firmy należą: Always®, Ambi Pur®, Ariel®, Bounty®, Charmin®, Crest®, Dawn®, Downy®, Fairy®, Febreze®, Gain®, Gillette®, Head & Shoulders®, Lenor®, Olay®, Oral-B®, Pampers®, Pantene®, SK-II®, Tide®, Vicks® i Whisper®. P&G prowadzi działalność w ok. 70 krajach świata. Najnowsze informacje na temat P&G i jej marek można znaleźć na stronie: http://www.pg.com

Wersja źródłowa komunikatu jest dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190618005920/en/

Źródło: The Procter & Gamble Company