PIT: Turcja i Grecja to najczęściej wybierane przez Polaków zagraniczne wakacje

27.06.2019, 09:48aktualizacja: 27.06.2019, 09:48

Turcja i Grecja to najczęściej wybierane przez Polaków kierunki zagranicznych wakacji - poinformowała Polska Izba Turystyczna. Turcja, po kilku latach spadku popularności, w tym sezonie wróciła i to od razu na podium.

"Według danych rezerwacyjnych multiagentów, członków Polskiej Izby Turystyki (PIT) rok 2019 to powrót kierunków przez kilka lat mniej obecnych na rynku: Turcji, Egiptu i Tunezji" - powiedziała PAP rzecznik prasowa Polskiej Izby Turystyki Ewa Kubaczyk.

Dodała, że Turcja była w tym roku liderem wczesnej rezerwacji, zwłaszcza przed weekendem majowym. Rzecznik zaznaczyła, że obecnie zajmuje wraz z Grecją czołową lokatę. "Oba kierunki wybrało ponad 20 proc. klientów biur podróży" - podała Ewa Kubaczyk.

Według PIT wśród polskich turystów popularnością cieszą się też Bułgaria, Hiszpania i Egipt oraz Tunezja i Albania. "Chętnie też jeździmy na wakacje do Włoch i Chorwacji. Ta ostatnia najczęściej jest rezerwowana z dojazdem własnym, co wpływa na stosunkowo niską cenę" - podała.

Jak zaznaczyła Kubaczyk, w tym sezonie przeważająca liczba klientów biur podróży wybiera pobyt w hotelu o wysokim standardzie, w tym wyżywienie all-inclusive. "Według branżowego portalu Travelplanet.pl w tym roku wzrosły rezerwacje wakacji w najwyższym, pięciogwiazdkowym komforcie z 23 do 27 proc., na co wpływ ma wysoka pozycja Turcji postrzeganej jako kraj, który oferuje hotele 5-gwiazdkowe w najlepszych cenach" - tłumaczyła.

autor: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ amac/