W Hanoi podpisano umowę o wolnym handlu między Unią Europejską i Wietnamem

30.06.2019, 16:39aktualizacja: 30.06.2019, 16:39

UE podpisała w niedzielę w Hanoi umowę o wolnym handlu z Wietnamem - pierwszą tego rodzaju umowę z rozwijającym się krajem azjatyckim. Reuters nazywa ją przełomową, gdyż toruje ona drogę do eliminacji ceł na 99 proc. towarów w wymianie handlowej.

Umowa wymaga jeszcze zatwierdzenia przez Parlament Europejski, co - jak zauważa Reuters - nie jest oczywiste z uwagi na zastrzeżenia niektórych eurodeputowanych co do przestrzegania praw człowieka w Wietnamie.

Unia Europejska określiła umowę o wolnym handlu między UE a Wietnamem (EVFTA) jako "najbardziej ambitną umowę o wolnym handlu kiedykolwiek zawartą z krajem rozwijającym się".

Unia Europejska jest dla Wietnamu drugim po USA rynkiem zbytu, Wietnam eksportuje głównie odzież i obuwie.

Umowę - w trzy i poł roku od zakończenia negocjacji w grudniu 2015 roku - podpisała unijna komisarz ds. handlu Cecilia Malmstroem i wietnamski minister przemysłu i handlu Tran Tuan Anh.

Umowa prowadzi do wyeliminowania 99 proc. ceł, chociaż będzie to odbywać się stopniowo w ciągu 10 lat, a na pozostałe towary, zwłaszcza produkty rolnicze zostaną ustanowione kwoty.

Wietnam już wcześniej podpisał kilkanaście umów o wolnym handlu, w tym umowę o Kompleksowym i Progresywnym Partnerstwie Transpacyficznym (Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership - CPTPP) między 11 państwami z obszaru Pacyfiku.

Można się spodziewać, jak pisze Reuters, ze obecna umowa z UE otworzy rynki usług, m.in. w sektorach pocztowym, bankowym i morskim.

W 2018 roku Wietnam do UE wyeksportował towary i usługi o łącznej wartości 42,5 mld dolarów, podczas gdy wartość importu z Unii wyniosła 13,8 mld dolarów.

Wietnamski rząd podał w niedzielę, że EVFTA spowoduje zwiększenie unijnego eksportu do Wietnamu o 15,28 proc., eksportu wietnamskiego do UE 20 proc. do 2020 roku. (PAP)

klm/ je/

Data publikacji 30.06.2019, 16:39