MI: Obwodnica Olsztyna w całości dostępna dla kierowców (komunikat)

01.07.2019, 17:49aktualizacja: 01.07.2019, 17:49

- MI informuje:

Od 1 lipca 2019 r. kierowcy mogą korzystać z całej południowej obwodnicy Olsztyna w ciągu drogi ekspresowej S51. Otwarcia ostatniego brakującego odcinka tej trasy, pomiędzy węzłami Olsztyn Południe i Olsztyn Jaroty, dokonał wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

- Udostępniony dziś odcinek południowej obwodnicy Olsztyna ma kluczowe znaczenie dla układu komunikacyjnego i dostępności miasta. Jego otwarcie jest także dowodem, że nawet mimo pojawiających się niekiedy przeszkód, konsekwentnie realizujemy zaplanowane inwestycje drogowe - powiedział wiceminister R. Weber.

Oddany do użytku fragment drogi S51 łączy wybudowane już wcześniej odcinki obwodnicy Olsztyna i wraz z drogą S16 zapewnia całemu miastu bezkolizyjne połączenie w standardzie drogi ekspresowej z trasą S7 prowadzącą do Trójmiasta. Udostępniany odcinek został zakończony jako ostatni ze względu na konieczność dodatkowego wzmocnienia podłoża w okolicy Bartąga.

Południowa obwodnica Olsztyna na całym przebiegu jest dwujezdniową drogą ekspresową o dwóch pasach ruchu w każdym kierunku. Wykonawcą inwestycji była firma Budimex SA. Długość udostępnianego odcinka wynosi 5 km.

Inwestycja powstała przy dofinansowaniu z Unii Europejskiej. Koszt robót budowlanych wyniósł 1,05 mld zł, a wartość całego projektu, z uwzględnieniem kosztów dokumentacji, wykupu gruntów, prac archeologicznych i nadzoru, 1,166 mld zł. Wysokość dofinansowania z UE wyniosła 533 mln zł.

kom/ mgost/

Data publikacji 01.07.2019, 17:49