Polityka i społeczeństwo

IPN: 1 lipca powołano pełniącego obowiązki rzecznika prasowego IPN (komunikat)

02.07.2019, 11:56aktualizacja: 02.07.2019, 11:56

- IPN informuje:

Od 1 lipca 2019 r. pełniącym obowiązki rzecznika prasowego Instytutu Pamięci Narodowej jest Adam Stefan Lewandowski.

Adam Stefan Lewandowski jest absolwentem Instytutu Historii Uniwersytetu Warszawskiego oraz Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jest autorem publikacji historycznych, wśród nich m.in. "Piłsudski na winiecie. Wizerunek Marszałka Józefa Piłsudskiego w prasie podziemnej w latach 1979-1989", "Uniwersytet Józefa Piłsudskiego. Historia i pamięć" czy "+Solidarność+ na szlaku Józefa Piłsudskiego". Od 2017 r. jest członkiem redakcji czasopisma naukowego "Niepodległość". Autor tekstów naukowych, popularnonaukowych i popularyzujących historię. Publikował m.in. w takich czasopismach jak: "wSieci Historii", "Stolica", "Tygodnik Solidarność", "Kombatant. Biuletyn UdSKiOR", czy "Biuletyn Informacyjny Armii Krajowej". Ekspert w filmie "Trzy losy, jedna Polska - bracia Pomarańscy" (2018). Autor prelekcji i referatów poświęconych działaniom niepodległościowym Polaków w XX w.

Założyciel i przewodniczący stowarzyszenia historycznego "Pokolenia Niepokornych" (2015-2018). Organizator m.in. Marszu Pamięci Józefa Piłsudskiego (2017). Członek Instytutu Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Nadzwyczajny członek Środowiska Batalionu "Chrobry I" Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej. Były wolontariusz Muzeum Powstania Warszawskiego oraz były działacz Niezależnego Zrzeszenia Studentów UW.

W latach 2016-2018 pracownik Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych (m.in. Wydział Obsługi Medialnej w Gabinecie Szefa Urzędu). Wcześniej związany z branżą monitoringu mediów.

kom/ kub/ mam/

Data publikacji 02.07.2019, 11:56