Polityka i społeczeństwo

MON: Zacieśniamy regionalne relacje sojusznicze (komunikat)

02.07.2019, 17:13aktualizacja: 02.07.2019, 17:13

- MON informuje:

W czwartek, 4 lipca, o godz. 15.30 w Bemowie Piskim Mariusz Błaszczak minister obrony narodowej oraz premier Republiki Chorwacji Andrej Plenković i wicepremier, minister obrony narodowej Republiki Chorwacji Damir Krstičevič spotkają się z żołnierzami Batalionowej Grupy Bojowej NATO.

Podczas wizyty planowane są oficjalne wystąpienia.

Zapraszamy do udziału przedstawicieli mediów.

Zgłoszenia akredytacyjne zawierające: imię i nazwisko, nazwa redakcji, numer legitymacji prasowej, numer telefonu komórkowego oraz numery rejestracyjne wozów transmisyjnych należy przesyłać na adres 15bz.rzecznik@ron.mil.pl w terminie do środy, 3 lipca, do godz. 15.

Zbiórka akredytowanych przedstawicieli mediów 4 lipca, do godz. 14.30 przy Biurze Przepustek OSPWL Orzysz (Bemowo Piskie, ul. Kętrzyńskiego 1). Wjazd wozów transmisyjnych do godziny 13.30.

Szczegółowych informacji na temat udziału mediów udziela oficer prasowy 15. Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej kpt. Martyna Kupis – tel. 723 251 615. Informacji nt. udziału Ministra Obrony Narodowej udziela płk Jacek Popławski, Centrum Operacyjne MON, tel. 727-041-479.

# # #

Batalionowa Grupa Bojowa rozmieszczona w Polsce jest jedną z czterech wielonarodowych batalionowych grup bojowych NATO. Powstała w ramach Wzmocnionej Wysuniętej Obecności, czyli eFP (ang. enhanced Forward Presence). Utworzenie eFP było jednym z najważniejszych osiągnięć szczytu NATO, który odbył się w Warszawie w 2016 roku. To właśnie na mocy ustaleń uczestników szczytu w Bemowie Piskim stacjonują żołnierze ze Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Rumunii i Chorwacji. W ramach batalionowych grup bojowych polscy żołnierze służą również na Łotwie i w Rumunii.

Batalionowa Grupa Bojowa stacjonująca w Polsce, której państwem ramowym są Stany Zjednoczone, liczy ok. 1300 żołnierzy, a państwami kontrybuującymi są Wielka Brytania, Rumunia i Chorwacja.

Na co dzień grupa eFP współdziała z 15 Giżycką Brygadą Zmechanizowaną, a jej działania, podobnie jak w przypadku pozostałych batalionowych grup bojowych eFP, są koordynowane przez Wielonarodową Dywizję Północny -Wschód sformowaną w Elblągu.UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ mgost/ mark/

Data publikacji 02.07.2019, 17:13