FEERUM SA (21/2019) Zawarcie aneksu do umowy kredytowej

05.07.2019, 17:11aktualizacja: 05.07.2019, 17:11

Raport bieżący 21/2019

W nawiązaniu do Raportu Bieżącego 11/2015 z dnia 19 czerwca 2015 roku, Raportu Bieżącego 20/2017 z dnia 8 czerwca 2017 roku, Raportu Bieżącego 25/2017 z dnia 9 października 2017, Raportu Bieżącego 35/2017 z dnia 1 grudnia 2017 roku, Raportu Bieżącego 2/2018 z dnia 13 lutego 2018 roku, Raportu Bieżącego 5/2018 z dnia 30 kwietnia 2018 roku, Raport Bieżącego 12/2018 z dnia 28 czerwca 2018 roku, Raportu Bieżącego 15/2018 z dnia 20 lipca 2018 roku, Raportu Bieżącego 16/2018 z dnia 6 sierpnia 2018 roku, Raportu Bieżącego 21/2018 z dnia 9 listopada 2018 roku, Raportu Bieżącego 28/2018 z dnia 12 grudnia 2018 oraz Raport Bieżącego 20/2019 z dnia 2 lipca 2019, Zarząd FEERUM S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 5 lipca 2019 roku został zawarty aneks nr 014 ("Aneks") do umowy o multilinię nr K00756/15 z dnia 19 czerwca 2015 roku ("Umowa o Multilinię") pomiędzy Emitentem i spółką zależną Emitenta FEERUM YELLOW ENERGY Sp. z o.o. ("Spółka Zależna") a Santander Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie (poprzednio Bank Zachodni WBK S.A. z siedzibą we Wrocławiu) ("Bank").

Zgodnie z aktualnym brzmieniem Umowy o Multilinię, Bank zobowiązał się do:

1. udzielenia Emitentowi kredytu w rachunku bieżącym w kwocie 17.000.000 PLN w celu finansowania bieżącej działalności gospodarczej z terminem spłaty do dnia 30 czerwca 2020 roku ("Kredyt w Rachunku Bieżącym"), oraz

2. udzielenia Spółce Zależnej kredytu rewolwingowego w kwocie 17.000.000 PLN w celu finansowania zapotrzebowania na kapitał obrotowy w zakresie skupu, magazynowania oraz suszenia z terminem spłaty do dnia 30 czerwca 2020 roku ("Kredyt Rewolwingowy"), przy czym każde wykorzystanie kredytu przez Emitenta lub Spółkę Zależna obniża kwotę, do której druga spółka może korzystać z kredytu.

Dodatkowo strony uzgodniły, iż kwota Kredytu w Rachunku Bieżącym nie przekroczy 80% sumy wartości portfeli przychodowych wskazanych w Umowie o Multilinię umów handlowych zawartych przez Emitenta (przez "portfel przychodowy" strony rozumieją różnicę pomiędzy wartością umowy handlowej a niezafakturowanymi przychodami z tej umowy). W przypadku Kredytu Rewolwingowego uzgodniono, że dostępna kwota oraz okres dostępności będą uzależnione od wartości należności i zapasów objętych zastawem ustanowionych przez Spółkę Zależną w celu zabezpieczenia wierzytelności Banku.

Odsetki od Kredytu w Rachunku Bieżącym naliczane są według stawki WIBOR powiększonej o marżę Banku. W przypadku gdy WIBOR przekroczy 3,50%, odsetki będą stanowić sumę 3,50% i marży Banku.

Odsetki od Kredytu Rewolwingowego naliczane są według stawki WIBOR powiększonej o marżę Banku.

Pozostałe postanowienia Umowy o Multilinię pozostają niezmienione.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz