GPW: wtorkowa sesja pod znakiem spadków dla wszystkich głównych indeksów

09.07.2019, 19:39aktualizacja: 09.07.2019, 19:39

Wtorkowa sesja przebiegła pod znakiem spadków dla wszystkich głównych warszawskich indeksów. Wśród spółek WIG20 najmocniej spadły akcje KGHM - w dół o 3,2 proc.

Na wtorkowym zamknięciu WIG20 spadł o 1,1 proc. do 2.312,63 pkt., WIG zniżkował o 0,6 proc. do 60.199,83 pkt., mWIG40 poszedł w dół o 1 proc. do 4.084,85 pkt., a sWIG80 stracił 0,1 proc. do 11.818,7 pkt.

Obroty na GPW wyniosły 778 mln zł, z czego 679 mln zł przypadło na spółki z WIG20.

WIG20 rozpoczął wtorkowe notowania 13 pkt. poniżej poniedziałkowego zamknięcia. Pierwsza godzina handlu przyniosła spadek do poziomu 2.310 pkt., a przez pozostałą część sesji WIG20 poruszał się w przedziale 2.305 - 2.315 pkt. Notowania zamknął 1,1 proc. poniżej kreski, na poziomie 2.312 pkt.

We wtorek spadki gościły na większości światowych giełd. Około godz. 16.40 DAX tracił 0,9 proc., CAC40 - 0,3 proc., Euro Stoxx 50 - 0,4 proc., a FTSE 100 - 0,2 proc.

Po otwarciu sesji w USA Dow Jones Industrial spadał o 0,43 proc. do 26.689 pkt., a S&P 500 poszedł w dół o 0,4 proc. do 2.963 pkt.

Wśród spółek z WIG20 najmocniej spadły notowania KGHM - o 3,2 proc.

W trakcie sesji cena akcji CCC osiągnęła poziom 147,2 zł, co jest najniższym poziomem od kwietnia 2016 r. Na koniec dnia kurs nieco odbił i CCC zakończyło sesję na 2,6-proc. minusie.

Najmocniej w WIG20 rosły Pekao SA - o 2,8 proc., JSW - o 2,6 proc. oraz Dino - o 2,3 proc.

Wśród spółek szerokiego rynku negatywnie wyróżniły się banki Millennium oraz BNP Paribas, notując spadki odpowiednio o 3,6 oraz 2,8 proc.

Pozytywnie wyróżniły się notowania spółki Auto Partner - wzrost o 5,2 proc. (PAP Biznes)

kk/ ana/

Data publikacji 09.07.2019, 19:39