Unipetrol rozbudowuje sieć punktów ładowania aut elektrycznych na terenie Czech

10.07.2019, 17:16aktualizacja: 10.07.2019, 17:16

Unipetrol z Grupy Orlen na swych stacjach paliwowych Benzina i we współpracy z CEZ rozszerza sieć punktów ładowania pojazdów elektrycznych na terenie Czech. 15 takich punktów działa już na 12 stacjach, z których cztery ostatnio włączono do sieci.

Jak poinformował w środę Unipetrol, stacje paliwowe z nowo zainstalowanymi punktami szybkiego ładowania CEZ położone są w miejscowościach Breclav, Sirejovice, Domazlice i Hlinsko, w tym przy autostradach. Spółka zwróciła uwagę, że punkty jej sieci umożliwiają ładowanie większości samochodów elektrycznych w 25 minut.

„Chcemy oferować najszersze z możliwych portfolio produktów i usług na stacjach Benzina. Poza konwencjonalnymi paliwami, oferujemy paliwa alternatywne, LPG oraz CNG, i stopniowo wprowadzamy energię elektryczną” - powiedział prezes Unipetrolu Tomasz Wiatrak, cytowany w komunikacie spółki. Podkreślił przy tym, że Unipetrol razem z CEZ planuje instalację ładowarek pojazdów elektrycznych na kilkudziesięciu stacjach Benzina, położonych w miejscach o największym natężeniu ruchu samochodowego - w miastach, wzdłuż autostrad i przy trasach szybkiego ruchu.

„Przewidujemy, że szybki rozwój elektromobilności w Czechach w nadchodzących latach będzie wymagał setek punktów ładowania samochodów elektrycznych, a CEZ ma ambicję, aby pozostać liderem rynku w tym regionie” – oświadczył dyrektor pionu sprzedaży i strategii CEZ Pavel Cyrani. Jak zaznaczył, w tym roku celem jest tam przekroczenie liczby 200 punktów ładowania aut elektrycznych, a udana współpraca ze stacjami Benzina pomaga CEZ przyspieszyć budowę sieci takich szybkich ładowarek, przede wszystkim przy głównych trasach na terenie Czech. (PAP)

mb/ pad/

Data publikacji 10.07.2019, 17:16