Wskaźnik 2019 Xinhua-Baltic Exchange International Shipping Center Development Index zaprezentowany w Szanghaju

12.07.2019, 10:58aktualizacja: 12.07.2019, 10:58

SZANGHAJ, 11 lipca 2019 r. /PRNewswire/ -- Wskaźnik 2019 Xinhua-Baltic Exchange International Shipping Center Development Index został zaprezentowany w czwartek łącznie przez Chiński Urząd Informacji Gospodarczych i Baltic Exchange w Szanghaju na wschodzie Chin.

Wskaźnik przedstawia w kompleksowy sposób stan rozwoju międzynarodowych centrów logistycznych pod względem warunków w portach, usług logistycznych i integracji środowiska.

Wskaźnik wskazuje Singapur, Hongkong, Londyn i Szanghaj jako cztery czołowe, międzynarodowe węzły transportowe na rok 2019. Tuż za nimi znalazły się Dubaj, Rotterdam, Hamburg, Nowy Jork-New Jersey, Houston i Ateny.

Poza Szanghajem wśród chińskich miast wymienionych w czołowej 30 międzynarodowych węzłów transportowych znalazły się Zhoushan, Guangzhou, Qingdao, Dalian, Shenzhen, Tianjin, Kaohsiung i Xiamen.

Wyniki oceny wskaźnika za rok 2019 wykazują, że centra logistyczne gospodarek rozwijających się w regionie Azji-Pacyfiku nadal zyskują na wadze.

W konkretnym ujęciu Singapur pozostaje na przodzie, a różnica między Hongkongiem a Londynem pod względem rozwoju transportu sukcesywnie zmniejsza się. Poza tym rozwój transportu w Szanghaju i Dubaju, dwóch ważnych miastach we wschodzących gospodarkach, znacznie się nasilił dzięki szybkiemu rozwojowi nowoczesnych systemów odbioru i dystrybucji towaru, zwiększonej pojemności usług logistycznych, silnikowi pod postacią stref wolnego handlu i usprawnionemu środowisku biznesowemu.

Od 2014 r. wskaźnik Xinhua-Baltic Exchange International Shipping Center Development Index publikowany jest nieprzerwanie przez sześć kolejnych lat. Wyniki oceny wskaźnika w latach 2014 do 2019 wykazały, że rozwój globalnych centrów logistycznych jest ogólnie stabilny z widoczną tendencją wzrostową we wschodnich centrach.

Dziś globalna branża logistyczna doświadcza daleko idących przemian. Główne porty nabrzeżne w Chinach zacieśniają współpracę z krajami i regionami położonymi wzdłuż Inicjatywy Pasa i Drogi przez ciągłą optymalizację otwartego i wydajnego środowiska biznesowego, co z kolei przyczynia się do rozwoju Inicjatywy Pasa i Drogi i rozwoju międzynarodowej branży logistycznej.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/945865/Xinhua_Baltic_Development_Index.jpg

Źródło: China Economic Information Service

Data publikacji 12.07.2019, 10:58