KRD: długi jednoosobowych firm wzrosły do 5 mld zł

16.07.2019, 09:07aktualizacja: 16.07.2019, 09:07

76 proc. zadłużonych firm wpisanych do Krajowego Rejestru Długów to przedsiębiorcy prowadzący jednoosobowe działalności gospodarcze. Wierzycielom są winni 5 mld zł - wynika z danych KRD. Rekordzista zalega ze zwrotem blisko 14,5 mln zł.

Jak wyliczono, w bazie danych Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej widnieje prawie 190 tys. mikroprzedsiębiorstw, które mają do oddania wierzycielom ponad 730 tys. zobowiązań o wartości 5 mld zł. Średnie zadłużenie każdego z nich przekracza 26,5 tys. zł. Choć w ostatnich 5 latach liczba zadłużonych jednoosobowych działalności gospodarczych zwiększyła się o ponad 62 proc., to ich zadłużenie wzrosło o 174 proc. - podaje KRD.

Jedna z przyczyn zadłużania się mikroprzedsiębiorców to nietrafione inwestycje, zwłaszcza, jeśli na ich sfinansowanie był zaciągnięty kredyt lub inwestor skorzystał z leasingu - mówi PAP Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej.

Ważnym czynnikiem zadłużania się są też zatory płatnicze, a zwłaszcza zjawisko niepłacenia przez duże spółki - wskazuje KRD. Na nie przypada 47 proc. wierzytelności, jakie mają do odzyskania mikrofirmy – wyjaśnił Łącki.

Największe zadłużenie - jak wylicza KRD - mają przedsiębiorcy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą na Mazowszu (839 mln zł), zaraz za nimi są firmy ze Śląska (634 mln zł), a na trzecim miejscu - przedsiębiorcy z Wielkopolski (499,5 mln zł). Dłużnikiem-rekordzistą jest przedsiębiorca z woj. pomorskiego, który ma do oddania swoim wierzycielom prawie 14,5 mln zł. (PAP)

maja/ amac/

Data publikacji 16.07.2019, 09:07