MIiR: Impuls dla biznesu. Podsumowanie wizyty ministra Jerzego Kwiecińskiego w USA (komunikat)

19.07.2019, 17:13aktualizacja: 19.07.2019, 17:13

- MIiR informuje:

Przystąpienie do Rady Rządowej United Nations Global Compact, jako pierwszy kraj reprezentujący Europę środkową i wschodnią, spotkanie z Sekretarzem Handlu Wilburem Rossem, rozmowy z kongresmenami i przedstawicielami świata biznesu – tak w skrócie można podsumować cztery dni wizyty ministra Jerzego Kwiecińskiego w Waszyngtonie i Nowym Jorku.

Współpraca gospodarcza efektem dobrego klimatu politycznego

"Istotnym celem wizyty w Stanach Zjednoczonych jest otwieranie nowych płaszczyzn współpracy Polski zarówno ze Stanami Zjednoczonymi jak i organizacjami międzynarodowymi. Dobry klimat polityczny przekłada się na jakość naszych relacji gospodarczych" – powiedział minister Jerzy Kwieciński inaugurując wizytę.

Szereg spotkań w Waszyngtonie rozpoczęły rozmowy z Sekretarzem Wilburem Rossem. Tematem dyskusji było utrzymanie i poszerzenie wymiany handlowej i inwestycyjnej. Przedmiotem rozmowy były również polskie ambitne projekty inwestycyjne, jak CPK, tworzenie możliwości współpracy dla przedsiębiorstw oraz inicjatywa Trójmorza.

Następnie minister spotkał się z przedstawicielami Kongresu, w tym członkami Klubu Polskiego: Debbie Dingell z Michigan, która zasiada w komisji do spraw energii i handlu oraz Markiem Amodei, reprezentującym Nevadę. Celem rozmów była promocja polskich interesów gospodarczych.

Jerzy Kwieciński wziął również udział, w charakterze gościa honorowego, w okrągłym stole organizowanym przez jeden z najważniejszych think-tanków amerykańskich - Atlantic Council, który doradza rządowi USA w sprawie współpracy międzynarodowej od 1961 roku. Konferencja współorganizowana przez firmę Google dotyczyła wyzwań cyfrowych stojących przed Europą, a tematem dyskusji była miedzy innymi promocja polskich rozwiązań technologicznych oraz działania rządu w tym zakresie.

Rozmowy z Bankiem Światowym poświęcone były natomiast możliwościom zwiększenia innowacyjności polskich przedsiębiorstw i dostępu do finasowania inwestycji.

Istotne były także spotkania z przedstawicielami świata biznesu. Rozmowy z członkami najważniejszych Izb Gospodarczych USA, w tym Amerykańskiej Izby Handlowej zrzeszającej ponad trzy miliony przedsiębiorców, były okazją do zaprezentowania atutów polskiej gospodarki i zachęcenia inwestorów do lokowania swoich przedsięwzięć w naszym kraju.

Rada Rządowa United Nations Global Compact – co oznacza w praktyce?

Polska jako pierwszy kraj z Europy Środkowej przystąpiła do Rady Rządowej United Nations Global Compact. Jest to jeden z przykładów działań podejmowanych przez nasz kraj wspólnie z ONZ. United Nations Global Compact jest największą biznesową inicjatywą ONZ, skupiającą 10 tysięcy korporacji z ponad 160 krajów, które na co dzień pracują z ONZ nad wdrożeniem Celów Zrównoważonego Rozwoju.

"Przystąpienie Polski do elitarnego grona Rady Rządowej UNGC jest ważnym sygnałem, nie tylko dla polskich przedsiębiorstw, ale dla całej społeczności międzynarodowej, wskazującym na rosnące znaczenie Polski, polskiej gospodarki i polskiego biznesu. Obecnie naszym kluczowym zadaniem jest silniejsze włączenie polskich przedsiębiorstw do tej współpracy" – podkreślił Jerzy Kwieciński.

Udział Polski w pracach Rządowej Rady United Nations Global Compact może przyczynić się pośrednio do większego zaangażowania polskich firm w system zamówień publicznych ONZ. Wartość tego rynku wynosi ponad 18 miliardów dolarów rocznie i systematycznie wzrasta. W roku 2018 udział polskiego biznesu był marginalny. Rynek zamówień publicznych ONZ obejmuje wszystkie kraje świata. Ponad 30 Agencji Systemu Nardów Zjednoczonych nabywa towary i usługi z 194 krajów.

"Naszym ambitnym celem jest wspólnie zapewnienie większego udziału polskich firm, w tym MŚP w tym systemie" – akcentował Kwieciński.

"Najważniejszym zadaniem United Nations Global Compact jest praca z sektorem prywatnym i włączanie go do prac Systemu ONZ. Bez takich działań ONZ nie jest w stanie wdrożyć Celów Zrównoważonego Rozwoju i powiązanych z nimi programów i projektów, które są realizowane na całym świecie. Co ważne poprzez swoje polityki system ONZ wpływa także na biznes stymulując a często tworząc mega trendy i przestrzeń dla nowych rozwiązań, technologii i produktów. Jednym z moich najważniejszych zadań jest stałe zwiększanie udziału polskich firm w sieci członków United Nations Global Compact" – zaznaczył Kamil Wyszkowski, Przedstawiciel i Prezes Rady Global Compact Network Poland

Bardziej dostępni

Jednym z kluczowych spotkań były rozmowy z Davidem Capozzi przewodniczącym Amerykańskiej Access Board. Była ona inspiracją do utworzenia polskiej Rady Dostępności.

"Wymiana doświadczeń w tym obszarze jest dla nas bardzo cenna. Wierzę, że teraz to Polska stanie się wzorem dla innych państw" – mówił minister Jerzy Kwieciński.

kom/ plp/ mark/

Data publikacji 19.07.2019, 17:13