Niemcy: Lufthansa zawiesiła na jeden dzień loty do Kairu

21.07.2019, 09:01aktualizacja: 21.07.2019, 09:01

Ze względów bezpieczeństwa linie lotnicze Lufthansa zawiesiły w sobotę wszystkie loty do Kairu. Przed północą niemiecki przewoźnik poinformował, że w niedzielę połączenia ze stolicą Egiptu zostaną wznowione.

"Bezpieczeństwo ma dla Lufthansy najwyższy priorytet, dlatego też prewencyjnie zawiesiliśmy na razie nasze loty do Kairu" - ogłosiły w sobotę wieczorem niemieckie linie, nie podając jednak bliższych informacji o przyczynach tej decyzji.

Kilka godzin później, w sobotę przed północną, Lufthansa poinformowała, że wznowi loty do Kairu. "W niedzielę rano regularne połączenia zostaną wznowione i wszystkie loty powinny odbyć się zgodnie z rozkładem" - napisał w komunikacie niemiecki przewoźnik.

Loty do Kairu zawiesiły od soboty na siedem dni brytyjskie linie lotnicze British Airways. "W tym czasie ma tam (w Kairze) być przeprowadzona kontrola bezpieczeństwa - poinformował w oświadczeniu przewoźnik. Nie podano jednak konkretnej przyczyny tej decyzji. Linie podkreśliły jedynie, że "bezpieczeństwo pasażerów i załóg ma najwyższy priorytet".

"Stale dokonujemy przeglądu uzgodnień dotyczących bezpieczeństwa na wszystkich naszych lotniskach na świecie i zawiesiliśmy loty do Kairu na siedem dni w ramach środków ostrożności, by pozwolić na dalszą analizę" - brzmi oświadczenie wydane w sobotę przez British Airways. (PAP)

sp/

Data publikacji 21.07.2019, 09:01