Adamczyk: zrealizowano 82 proc. planowanej sieci autostrad w Polsce

22.07.2019, 17:00aktualizacja: 22.07.2019, 17:00

Plan budowy autostrad w Polsce, który zakłada wybudowanie około 2 tys. km tego typu dróg zbliża się do końca. Zrealizowano już 82 proc. tego planu - poinformował w poniedziałek dziennikarzy minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

"W naszej strategii planujemy 2 tys. km autostrad w Polsce. W przypadku 1638 km możemy mówić, że te autostrady są już użytkowane. Należy więc podkreślić, że kończymy program autostradowy bo mamy już 82 proc. planowanej sieci autostrad w Polsce" - powiedział Adamczyk.

"W chwili obecnej mamy w budowie 153,2 km autostrad, w przetargu mamy 22 km autostrad. W 2019 r. ogłosimy przetarg na 37,5 km autostrady A2 między Mińskiem Mazowieckim a Siedlcami. W 2020 r. ogłosimy przetarg na autostradę A2 Siedlce - Biała Podlaska i trzy odcinki autostrady A18. W przyszłej perspektywie pozostanie nam do zbudowania tylko jeden odcinek autostrady o długości 32 km, autostrady A2 Biała Podlaska - granica państwa. Przetarg na ten ostatni odcinek chcemy ogłosić najpóźniej w 2021 r. i tym samym zostaną zbudowane wszystkie odcinki autostrad w Polsce. Zakładamy, że ostatni odcinek sieci autostrad w Polsce zostanie oddany do użytku w 2025 r." - dodał minister.

Adamczyk wyraził nadzieję, że w sierpniu tego roku oddanych zostanie 37 km autostrady A1.

Minister poinformował, że obecnie resort koncentruje się na budowie dróg ekspresowych.

"Zakładamy budowę 5650 km dróg ekspresowych, a gdyby doliczyć do tego zmiany korytarzowe, które wynikają z procedur środowiskowych, planistycznych to jest to około 6 tys. km dróg ekspresowych w Polsce. Na dzisiaj zrealizowano 39 proc. sieci, czyli 2200 km tras" - powiedział Adamczyk. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ drag/