Polityka i społeczeństwo

MSZ: Sekretarz stanu Szymon Szynkowski vel Sęk spotkał się z młodzieżą polonijną (komunikat)

24.07.2019, 20:53aktualizacja: 24.07.2019, 20:53

- MSZ informuje:

"W trakcie pobytu poznajecie polski język, polską kulturę, historię, zwyczaje, ale również Polaków, którzy mieszkają w Polsce od dziecka. Poznajecie kraj, w którym mieszkali Wasi przodkowie, bliższa lub dalsza rodzina. Poznajecie swoje korzenie" – mówił do młodzieży uczestniczącej w programie "Polska jest w Tobie" wiceminister Szymon Szynkowski vel Sęk.

Spotkanie w MSZ było częścią programu "Polska jest w Tobie", dzięki któremu do Polski zaproszonych zostało ok. 250 młodych osób polskiego pochodzenia z Kazachstanu, Rosji, Łotwy, Białorusi, USA, Brazylii, Argentyny i krajów Europy Zachodniej. Młodzież w wieku od 12 do 20 lat w lipcu i sierpniu odwiedzi m.in. Warszawę, Gdańsk, Wrocław, Wadowice, Zakopane i Kraków, spotykając się z przedstawicielami władz państwowych oraz kombatantami. Podczas pobytu w Polsce uczestnicy programu doskonalić będą umiejętność posługiwania się językiem polskim, poznają też miejsca istotne dla polskiej historii i kultury oraz wezmą udział w licznych warsztatach i szkoleniach.

Strategicznym partnerem programu jest Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Rekrutację uczestników programu przeprowadzono dzięki zaangażowaniu polskich placówek konsularno-dyplomatycznych. Ponadto, przy wykorzystaniu funduszy polonijnych Departamentu Współpracy z Polonią i Polakami za Granicą, MSZ wsparło program dofinansowując przylot do Polski młodzieży z Argentyny, Brazylii, Kazachstanu oraz Rosji.

Program "Polska jest w Tobie" objęty został Honorowym Patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy, a jego inauguracja miała miejsce 15 lipca br. w Pałacu Prezydenckim. Program łączy we wspólnym działaniu kilkanaście instytucji państwowych, organizacji pozarządowych oraz podmiotów komercyjnych, zainteresowanych promocją i budowaniem relacji z Polonią i Polakami za granicą.

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 24.07.2019, 20:53