Na XXIX Forum Ekonomicznym w Krynicy o wielkich pieniądzach i dyplomacji w sporcie

02.08.2019, 18:16aktualizacja: 02.08.2019, 18:16

Forum ekonomicznego w Krynicy

Wydarzenia sportowe stanowią ważną część życia społecznego. Angażują nie tylko instytucje, kluby sportowe i kibiców, ale także najsilniejsze przedsiębiorstwa i fundacje. Tematyka wzajemnego wpływu ekonomii i sportu będzie również obecna na XXIX Forum Ekonomicznym w Krynicy (3-5 września). Do wzięcia udziału w dyskusji „Czy sport może być opłacalnym narzędziem promocji?” zostali zaproszeni m. in. Witold Bańka - minister Sportu i Turystyki, Mary O’Connor - dyrektor zarządzająca Federacji Sportów Irlandzkich, Marek Szkolnikowski - dyrektor TVP Sport, Jarosław Szlachetka - burmistrz Myślenic i Anna Ziobroń - dyrektor Biura Marketingu Sportowego, Sponsoringu i Eventów w PKN Orlen S.A.

Wielkie imprezy sportowe przyciągają do miast rzesze widzów - kibiców i turystów. Skupiają też uwagę inwestorów i przedsiębiorców. Z drugiej strony, łączą się one z wydatkami ponoszonymi w celu odpowiedniego przygotowania przestrzeni miejskiej. Od budowy infrastruktury zaczynając, na konieczności zapewnienia bezpieczeństwa kończąc. Czy opłacanie tego rodzaju przedsięwzięć ze skarbu państwa i prowadzenie tą drogą promocji przynosi tym ośrodkom faktyczne, realne korzyści? Jak dzisiaj można diagnozować stan współpracy wszystkich zaangażowanych w te działania podmiotów, wliczając w to państwo, samorządy i biznes? O tym już na początku września podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy. Podczas dyskusji „Dyplomacja w sporcie” minister Witold Bańka będzie miał również szansę opowiedzieć o swojej drodze do osiągnięcia sukcesu, jakim była prestiżowa nominacja na prezydenta Światowej Agencji Antydopingowej (WADA). Swoją kadencję rozpocznie 1 stycznia 2020 roku, zastępując Brytyjczyka sir Craiga Reediego.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.08.2019, 18:16