UOKiK: UPC ma zapłacić prawie 33 mln zł kary za niedozwolone klauzule w umowach

13.08.2019, 14:41aktualizacja: 13.08.2019, 14:41

Firma UPC ma zapłacić prawie 33 mln zł kary za stosowanie niedozwolonych klauzul w umowach, a także zwrócić klientom niesłusznie naliczone opłaty - poinformował we wtorek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Prezes UOKiK Marek Niechciał uznał, że UPC, (dostawca usług internetowych i telekomunikacyjnych) stosował w swoich umowach klauzule niedozwolone, umożliwiające m.in. podwyższenie abonamentu za kablówkę oraz zmiany istotnych warunków.

"Do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów docierały skargi na to, że UPC Polska jednostronnie wyłącza niektóre kanały i podwyższa abonament. W związku z tym, prezes UOKiK przeanalizował regulaminy i wzorce umowne i wydał decyzję, w której uznał klauzule stosowane przez UPC Polska za niedozwolone" - czytamy w komunikacie UOKiK.

Prezes UOKiK nakazał UPC Polska poinformować konsumentów o decyzji i oddać im opłaty za podwyżki abonamentu czy nieuzasadnione wezwanie technika. Przedsiębiorca powinien też przywrócić klientom usunięte kanały telewizyjne, jeżeli są one nadal dostępne w ofercie. (PAP)

autor: Ewa Wesołowska

ewes/ je/