Nauka i technologie

PK: zawiadomienie w sprawie niewłaściwie prowadzonej akcji ratowniczej w Jaskini Wielkiej Śnieżnej (komunikat)

27.08.2019, 17:09aktualizacja: 27.08.2019, 17:09

- PK informuje:

Komunikat rzecznika Prokuratury Okręgowej w Nowym Sączu:

Zawiadomienie w sprawie niewłaściwie prowadzonej akcji ratowniczej w Jaskini Wielkiej Śnieżnej. Do Prokuratury Rejonowej w Zakopanem wpłynęło, złożone w Komendzie Policji w Wadowicach, zawiadomienie grotołaza i ratownika jaskiniowego o popełnieniu przestępstwa z art. 162 § 1 Kodeksu karnego mającego polegać na niewykorzystaniu przez TOPR wszystkich ustawowych możliwości udzielenia pomocy dwóm grotołazom uwięzionym w Jaskini Wielkiej Śnieżnej oraz na przerwaniu w dniu 23.08.2019 r. akcji ratowniczej.

Dotychczas nie wszczęto w powyższej sprawie postępowania przygotowawczego, natomiast wykonano czynności w niezbędnym zakresie w trybie art. 308 § 1 k.p.k. Prokurator Rejonowy w Zakopanem w dniu 26.08.2019 r. wystąpił do Prokuratora Okręgowego w Nowym Sączu z wnioskiem o wyznaczenie innej jednostki organizacyjnej prokuratorzy do przeprowadzenia postępowania w przedmiocie powyższego zawiadomienia, a to z uwagi na utrzymywanie stałych kontaktów służbowych z Naczelnikiem i ratownikami TOPR, co mogłoby wywołać wątpliwości co do bezstronności prokuratorów Prokuratury Rejonowej w Zakopanem przy rozpoznaniu tego zawiadomienia.

kom/ plp/ wus/

Data publikacji 27.08.2019, 17:09