Jelcz-Laskowice: w fabryce Toyoty zaczęto produkcję nowego silnika benzynowego

03.09.2019, 14:53aktualizacja: 03.09.2019, 14:53

Produkcję silnika benzynowego o pojemności 2 l, który będzie wykorzystywany do napędów hybrydowych, uruchomiono we wtorek w fabryce Toyoty w Jelczu-Laskowicach (Dolnośląskie).

Silnik benzynowy TNGA o pojemności 2 litrów będzie stanowił element napędu hybrydowego, który będzie montowany w Toyocie Corolli oraz Rave 4. Może on pracować zarówno jako silnik modułu hybrydowego, jak i silnik konwencjonalny.

„To jeden z czterech projektów, które są i będą realizowane w fabrykach Toyoty w Wałbrzychu i w Jelczu-Laskowicach i które doprowadzą nas do tego, że polskie fabryki staną się centrum technologii hybrydowej w Europie” - powiedział PAP rzecznik Toyota Motor Manufacturing Poland Grzegorz Górski.

Pierwszy z projektów – produkcja przekładni hybrydowych – został w zeszłym roku uruchomiony w fabryce w Wałbrzychu. Za rok w Jelczu-Laskowicach ma ruszyć produkcja kolejnego silnika do napędów hybrydowych o pojemności 1,5 l, a w Wałbrzychu produkcja przekładni do tego silnika.

„Dzięki temu wałbrzyskie i jelczańskie fabryki będą produkowały całe moduły silników i przekładni elektrycznych, które będę sercem napędu hybrydowego” - powiedział Górski.

Po uruchomieniu produkcji silników 2 l w jelczańskiej fabryce rocznie będzie produkowanych 300 tys. jednostek napędowych. Po uruchomieniu wszystkich zaplanowanych projektów w obu dolnośląskich fabrykach będzie rocznie produkowanych 1,5 mln podzespołów do aut Toyoty.

Dzięki nowym projektom wzrośnie zatrudnienie w fabrykach Toyoty o kilkaset osób.(PAP)

pdo/ dym/

Data publikacji 03.09.2019, 14:53