GDDKiA rusza z przetargami na odcinek autostrady A2 Mińsk Mazowiecki-Siedlce

18.09.2019, 18:16aktualizacja: 18.09.2019, 18:16

GDDKiA przekazała do opublikowania pierwsze ogłoszenie o zamówieniu dotyczącym budowy autostrady A2 na odcinku Mińsk Mazowiecki-Siedlce - poinformowała w środę Dyrekcja. Cała trasa ma mieć ponad 37 km.

GDDKiA wyjaśniła, że w środę ogłoszenie o zamówieniu zostało przekazane do publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, co oznacza, że postępowanie zostanie wszczęte w najbliższych dniach. Pierwszy przetarg dotyczy zaprojektowania i budowy 12-kilometrowego fragmentu autostrady A2 pomiędzy węzłami Ryczołek (koniec istniejącej obwodnicy Mińska Mazowieckiego) i Groszki zlokalizowanym w gminie Kałuszyn.

Jak dodano, dwa kolejne ogłoszenia mają być przekazane do publikacji w najbliższym czasie.

Odcinek A2 między węzłami Ryczołek i Groszki ma mieć dwie jezdnie z dwoma pasami ruchu. Zachowana ma być rezerwa pod budowę w przyszłości trzeciego pasa.

"Dla zwiększenia konkurencyjności dajemy potencjalnym wykonawcom możliwość wyboru rodzaju nawierzchni, czyli sami mogą zdecydować czy trasę główną zbudują betonową czy bitumiczną. To nowe zapisy w dokumentach przetargowych. Oznacza to, że firma przystępująca do przetargu będzie mogła zastosować technologię, w której się specjalizuje i pod tym kątem dostosować ofertę" - poinformowano.

GDDKiA dodała, że termin składania ofert został wyznaczony na 19 listopada br. Podpisanie umowy z wykonawcą planowane jest na maj 2020 roku (pod warunkiem braku odwołań).

Na wschód od Warszawy autostrada A2 budowana jest na odcinku: węzeł Lubelska - węzeł Konik (długość 5,6 km). Budowana jest również obwodnica Mińska Mazowieckiego (9,2 km). Obie inwestycje są warte ok. 830 mln zł i mają zostać oddane do użytku w drugim kwartale 2020 roku. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ dym/