MSZ: Spotkanie ministra Jacka Czaputowicza z przedstawicielami środowisk polonijnych na Manhattanie (komunikat)

23.09.2019, 00:44aktualizacja: 23.09.2019, 00:44

MSZ informuje:

- Od wizyty w najstarszej i jedynej polskiej parafii na Manhattanie pod wezwaniem Św. Stanisława Biskupa i Męczennika rozpoczął pobyt w Nowym Jorku minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz, który będzie przebywał w USA do czwartku w związku z udziałem w tygodniu ministerialnym sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ.

Udział polskiego ministra spraw zagranicznych w niedzielnej Mszy Świętej oraz spotkaniu Katolickiego Klubu Dyskusyjnego im. Jana Pawła II był okazją do spotkania z posługującymi w parafii Ojcami Paulinami, a także przedstawicielami środowisk polonijnych, skupionymi wokół tego niezwykle ważnego centrum życia religijnego i narodowego Polonii. Wizyta pozwoliła na zapoznanie się z bogatymi dziejami parafii, która funkcjonuje na Dolnym Manhattanie od roku 1875, historią konsekrowanej w roku 1901 świątyni, a także bieżącą aktywnością duszpasterską i polonijną.

W trakcie dyskusji z przedstawicielami środowisk polonijnych, minister Jacek Czaputowicz nawiązał m.in. do swoich doświadczeń związanych z licznymi spotkaniami z polskimi księżmi, misjonarzami, zakonnikami i zakonnicami, których posługa poza granicami Polski ma nie tylko znaczący wymiar dla mieszkających w innych państwach Polaków, ale również w istotny sposób przyczynia się do budowania pozytywnego wizerunku naszego kraju.

Kolejne tegoroczne spotkanie ministra ze środowiskami polonijnymi w USA służyło również podkreśleniu szczególnej roli jako rząd RP przywiązuje do utrzymywania bliskich relacji z przedstawicielami rozproszonej na świecie polskiej diaspory, a także podtrzymywania polskości wśród rodaków przebywających na stałe lub tymczasowo poza granicami kraju.

Biuro Rzecznika Prasowego Ministerstwo Spraw Zagranicznych

kom/ par/