Kwieciński: szacunkowy koszt nowego mostu na Wiśle to 650 mln zł

23.09.2019, 15:43aktualizacja: 23.09.2019, 15:43

Szacunkowy koszt budowy nowego mostu na Wiśle, który połączy powiaty garwoliński i kozienicki to 650 mln zł - powiedział w poniedziałek minister finansów, inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński.

"Koszt, który jest szacowany dla tej przeprawy mostowej, to 650 mln zł. W ramach programu jesteśmy w stanie pokryć koszty do 80 proc. inwestycji. Finansujemy przygotowanie tej inwestycji" - powiedział Kwieciński.

"Przeprawa, która połączy gminę Maciejowice z gminą Kozienice będzie magnesem na inwestycje w regionie, bo zwiększy przewagę konkurencyjną przedsiębiorstw zlokalizowanych na tym obszarze. Na chwilę obecną między miejscowością Świerże Górne a Antoniówka Świerżowska kursuje prom. Ten most jest potrzebny, aby inwestycje z regionu nie odpływały, tylko żeby w regionie był ich przypływ" - dodał.

Minister w poniedziałek przekazał promesę na projekt budowy mostu w ramach programu "Mosty dla Regionów". Koszt przygotowania dokumentacji to 29,2 mln zł, z czego 23,4 mln zł to dotacja z budżetu państwa.

Nowy most na Wiśle wraz z drogami dojazdowym powstanie pomiędzy Antoniówką Świerżowską a Świerżami Górnymi. Wniosek do programu Mosty dla Regionów złożył powiat Garwoliński w porozumieniu z powiatem Kozienickim przy udziale gminy Maciejowice i gminy Kozienice. Przeprawa powstanie w ciągu drogi powiatowej nr 1350W po stronie powiatu garwolińskiego i drogi powiatowej nr 1718W na terenie powiatu kozienickiego.

Samorządowcy liczą, że budowa nowej przeprawy powinna się rozpocząć za dwa - trzy lata.(PAP)

autor: Aleksander Główczewski

ago/ pif/ je/