Pracownicy PGG dostaną 860 zł jednorazowej premii i utrzymają dopłaty do dniówek

23.09.2019, 18:19aktualizacja: 23.09.2019, 18:19

Blisko 42-tysięczna załoga Polskiej Grupy Górniczej 10 grudnia otrzyma 860 zł brutto jednorazowej premii. Górnicy utrzymają też przysługujące im w tym roku dopłaty do przepracowanych dniówek w wysokości od 18 do 32 zł - zakłada porozumienie.

O ewentualnych podwyżkach wynagrodzeń w przyszłym roku związkowcy mają rozmawiać z zarządem około 15 listopada. Związki podtrzymują postulat 12-procentowej podwyżki płac w 2020 r. W poniedziałek porozumiano się natomiast w dwóch innych kwestiach.

"Negocjacje były bardzo trudne, ale zakończone sukcesem. Bardzo się cieszę, że w tym odpowiedzialnym dialogu znaleźliśmy dobre rozwiązanie zarówno dla spółki, jak i dla pracowników (...). To daje też nadzieję, że bardzo ambitny plan inwestycyjny PGG będzie mógł być realizowany i będzie realizowany" - skomentował po podpisaniu porozumienia uczestniczący w rozmowach wiceminister energii Adam Gawęda.

Na dodatkowe świadczenie spółka przeznaczy w tym roku ok. 44 mln zł. "Porozumienie daje pracownikom jednorazową premię za dobrze wykonane zadania" - wyjaśnił wiceszef resortu energii. Podkreślił, że wypłata tego świadczenia nie zakłóci inwestycji Grupy, dotyczących m.in. udostępniania nowych wyrobisk i uruchamiania nowych ścian wydobywczych.

Podpisanie porozumienia nastąpiło po trwających w poniedziałek przez blisko siedem godzin rozmowach. W pierwszej części spotkania uczestniczył szef resortu energii Krzysztof Tchórzewski, a w dalszych rozmowach - wiceminister Adam Gawęda. Tchórzewski optymistycznie oceniał szanse na zawarcie porozumienia. Ostatecznie podpisano dwa dokumenty: ustalenie dotyczące wypłaty jednorazowej premii oraz porozumienie gwarantujące utrzymanie obowiązujących dotąd - na podstawie porozumienia z kwietnia 2018 r. - dopłat do dniówek. (PAP)

autor: Marek Błoński

mab/ amac/