Pociągi czeskiego przewoźnika Leo Express częściej na trasie Praga-Kraków

03.10.2019, 12:03aktualizacja: 03.10.2019, 12:03

Czeski przewoźnik kolejowy Leo Express, który obecnie wykonuje weekendowe połączenia między Pragą a Krakowem, od 24 października do 14 grudnia będzie kursował na tej trasie cztery razy w tygodniu. Wynika to z dużego zainteresowania tym połączeniem.

Pociągi Leo Express kursowały codziennie między Pragą i Krakowem w okresie wakacyjnym, potem powrócono do przejazdów weekendowych.

„Jednak ze względu na duże zainteresowanie tym połączeniem zdecydowano o zwiększeniu częstotliwości kursowania pociągów. Od 24 października do 14 grudnia pociągi będą jeździć cztery razy w tygodniu: do Krakowa każdego wieczoru od czwartku do niedzieli i z powrotem do Pragi od piątku do poniedziałku rano” - zapowiedział Juraj Andrejka, dyrektor Leo Express na Polskę i Ukrainę, cytowany w czwartkowym komunikacie.

Dodał, że częstotliwość połączeń do Krakowa będzie utrzymana do 14 grudnia, kiedy - ze względu na zmiany operacyjne - jeden z pociągów zostanie przeniesiony na linię Praga-Wrocław.

Czeski Leo Express regularne kursy z Pragi przez Katowice do Krakowa rozpoczął 20 lipca zeszłego roku, jako pierwszy dalekobieżny prywatny przewoźnik kolejowy. Czas jazdy z Krakowa do Pragi wynosi 6 godzin 35 minut, a z Katowic do Pragi - 4 godziny 42 minuty. Połączenie jest realizowane posiadanymi przez przewoźnika pociągami Flirt, produkcji szwajcarskiej firmy Stadler Rail.

Leo Express a.s. to czeski prywatny przewoźnik kolejowy i autobusowy. Firma została założona w 2010 r. i weszła na czeski rynek w listopadzie 2012 r., rozpoczynając jazdy na 364-kilometrowej trasie Praga - Bogumin. Obecnie pociągi przewoźnika jeżdżą też po Słowacji oraz - dzięki przejęciu niemieckiej firmy Locomore - także po tamtejszych torach. (PAP)

rgr/ pad/

Data publikacji 03.10.2019, 12:03